Minden este ezer fiatal tüntet Párizsban, követelések nélkül

külföld
2016 április 08., 17:41
comments 404

Március 31-én este több százan tüntettek Párizsban, a Köztársaság terén. Azóta pedig minden nap ez történik. Délután hatkor megjelennek a tüntetők és éjfélig ott maradnak. Mostanra már ezer ember is összegyűl egy este. 

Főleg fiatalok, de azért nem kizárólag. Mozgalmuknak a Nuit Debout nevet adták, és mostanra már más európai városokra is átterjedt. A mozgalomnak nincs vezetője, a tüntetéseken nem követelnek semmit, kivéve, hogy érjen véget a kapitalizmus és az a világ, melyben jelenleg élünk.

photo_camera AFP/Thomas Helard

Március 31-én azt mondták, hogy amíg nem valósul meg ez, addig nem engedik, hogy április elkezdődjön. Ezért most saját időszámításuk szerint már március 39-e van. 

A tiltakozás elsőnek még konkrétabb célok miatt indult, a szocialista kormány tervezett munkajogi reformjai ellen tiltakozott sok fiatal is. Ebből nőtt ki ez a mozgalom. 

A mozgalomban eleinte senkinek nem volt saját neve, mindenkit Camille-nak hívtak, ami egyszerre női és férfi név is a franciában. Ezt azonban a beszámolók szerint nehéz volt fenntartani, ezért idővel a saját nevek visszatérhettek. 

Az egyre növekvő médiaérdeklődés közepette a fiatalok arról beszélnek, hogy fogalmuk sincs, mire fut ki ez az egész, és épp ez az egész lényege. 

Nincsenek terveik, nincsenek követeléseik, nincsenek vezetőik. Rengeteg dologban nem értenek egyet, de abban igen, hogy változást akarnak. 

Egyikük arról beszélt az Independent újságírójának, hogy nem volt szükségük a Panama-iratokra ahhoz, hogy rájöjjenek, hogy működik a világuk. És nem akarnak többet olyan világban élni, ahol néhány ember önzősége lesz a gátja rengeteg ember lehetőségének. 

photo_camera AFP PHOTO / DOMINIQUE FAGET FRISSÍTÉS

A hangulatot a sajtóban előszeretettel hasonlítják az 1968-as hangulathoz. A fiatalok naponta gyűléseket szerveznek, ahol olyan döntéseket fogadnak el, mint hogy véget vetnek a munkanélküliségnek, a hajléktalanságnak, a társadalmi igazságtalanságoknak. A másik gyakori hivatkozási pont természetesen az amerikai Occupy-mozgalom és a spanyol Podemos. 

photo_camera Thomas Helard/AFP

Egyelőre viszont nem sok jele van annak, hogy a mozgalom a társadalom más részeibe is átszivárogna, még mindig csak napi nagyjából ezer fiatal tiltakozik Párizs egyik forgalmas főterén esténként. (Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.