A volt amerikai házelnök gyerekeket molesztált, majd lefizette őket, hogy hallgassanak

Az államügyész hat hónap börtönt kért Dennis Hastert, az Egyesült Államok képviselőházának korábbi elnökére, akit azzal gyanúsítanak, hogy még birkózó edzőként gyerekeket molesztált, majd lefizette őket, hogy hallgassanak, nehogy az ügy keresztbe tegyen a politikai karrierjének.

Dennis Hastert abíróságon - Fotó: AFP/Scott Olson/Getty Images

A bírósági iratok szerint Hastert megegyezett az áldozatokkal, hogy 3,5 millió dollárt fizet nekik, ha senkinek sem beszélnek arról, hogy tanárként és birkózó edzőként szexuálisan bántalmazta őket. A bántalmazások idején a fiúk 14 évesek voltak. Az ügyészség szerint 5 gyereket molesztálhatott. 

Dennis Hastert a saját portréja előtt a Capitoliumban még 2009-ben - Fotó: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP

A szexuális visszaélések akkor történhettek, mikor a férfi még Chicago egyik külvárosában, Yorkville-ben dolgozott tanárként 1965 és 1981 között. Az áldozatok közül hárman tagjai voltak Hastert birkózó csapatának. Az egyikük a bíróságnak beszámolt arról, hogy az egyik edzőtábor alatt a férfi vele maradt egy motelben, majd masszázsnak álcázva fogdosni kezdte a nemi szervét. Az ügyész szerint az áldozatok a mai napig nem tudták feldolgozni azt, amit Hastert velük tett. A molesztálás miatt szégyellték magukat, saját magukat hibáztatták a történtek miatt, de teljesen egyedül maradtak a traumával.

Mivel azonban az ügyek közben elévültek, szexuális zaklatás miatt már nem lehetett felelősségre vonni a republikánus politikust.Hastertet, aki nyolc éven át, egészen 2007-ig volt a képviselőház elnöke. Most április végén azért ítélhetik el, mert eltitkolta, hogy fizetett az egyik áldozatnak a hallgatásáért, amivel megsértette a pénzügyi szabályokat. 

Az áldozat ugyanis azzal fenyegette, hogy a nyilvánosság elé áll a történtekkel. Ezért a politikus 2010 és 2014 között többször kisebb tételekben többször fizetett neki, hogy a pénzmozgás ne tűnjön fel a bankoknak. 2014-ig összesen 1,7 millió hallgatási pénzt adott át, amíg az FBI-nak fel nem tűnt a dolog. 

A 74 éves Hastert elismerte, hogy korábban hazudott az ügyben és megsértette a pénzügyi szabályokat. Miután a dolog kiderült Hastert portréját eltávolították a képviselőház épületéből.

Hastert védője a férfi rossz egészségügyi állapotára hivatkozva azt kérte, hogy ne ítéljék letöltendő börtönbüntetésre. Azt mondta, miután a politikus beismerte, hogy bűnös, a politikust kórházba kellett szállítani, mert majdnem meghalt vérmérgezés miatt. Az ítéletet várhatóan április 27-én hirdetik ki. (BBC/Guardian)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.