A zikavírus ijesztőbb, mint amilyennek elsőre tűnt

2016 április 11., hétfő 20:52
148

A zikavírus elterjedtsége és hatása szélesebb körű, mint ahogy azt előzetesen feltételeztük 

 - mondták hétfőn amerikai egészségügyi tisztviselők. Elmondták azt is, hogy a vírus elleni első kísérleti védőoltás szeptemberben lép tesztelhető fázisba. 

Anne Schuchat, az amerikai járványügyi hivatal (CDC) igazgatóhelyettese egy washingtoni sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy a vírust hordozó egyiptomi csípőszúnyog több amerikai államban van jelen, mint ahogy azt korábban gondolták. Hozzátette: sokkal ijesztőbb eredményekre jutottak a vírus kapcsán, mint amire eredetileg számítottak. 

Anthony Fauci, az amerikai Nemzeti Allergológiai és Infektológiai Intézet (NIAID) igazgatója a Fehér Ház egyik tájékoztatóján azt mondta, a zikavírus elleni első tesztoltás szeptemberre készül el. Hozzátette, nem akar vészmadár lenni, de a legutóbbi felfedezések azt mutatják, hogy a zikavírus rendkívüli károsodásokat okozhat a magzatok agyában. Emellett megemlítette, hogy felnőtteknél ritka neurológiai problémák kialakulásáról érkeztek jelentések. 

Fauci úgy vélte, hogy a zikavírus elleni küzdelemhez jelenleg elérhető 589 millió dollárral csupán átmenetileg tudják féken tartani a betegséget, és ez az összeg nem elegendő arra, hogy alapos munkát végezzenek. 

A Barack Obama amerikai elnök vezette kormányzat az ebolajárvány elleni küzdelemre szánt keretösszegből csoportosít át forrásokat a zikavírus elleni harcra, ez azonban csupán az amerikai kongresszustól kért 1,9 milliárd dollár töredéke. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint idén négymillióra emelkedhet a zikalázas megbetegedések száma az amerikai kontinensen, ahol a szúnyogok által terjesztett kór 2014 februárjában ütötte fel először a fejét az őslakosok körében. 

A gyanú szerint a vírus magzatoknál kóros kisfejűséget okozhat. A megbetegedés tünetei közé tartozik többek között a fejfájás, a láz, a piros vagy fehér bőrkiütés, ritkábban pedig az izom- és ízületi fájdalom. (MTI, BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt