Kedden szavaz a parlament arról, hogy büntethető maradjon-e az, ha valaki hajléktalan

POLITIKA
2016 április 11., 14:20
comments 68

Szél Bernadett LMP-s képviselő törvénymódosító javaslatának lényege, hogy a szabálysértési törvényből kerüljön ki az életvitelszerű közterületen tartózkodás büntetése. 

Az abszurd törvény szerint valaki azért szankcionálható, mert nincs hol laknia. A törvény ellen régóta küzd A Város Mindenkié csoport, Szél is velük együttműködve nyújtotta be módosítását. Az AVM blogján írnak arról, hogy az Alkotmánybíróság korábban, 2012 végén már hatályon kívül helyezte a jelenlegi törvényi tényállás egy korábbi változatát, mivel azt az alapvető emberi jogokat sértő embertelen gyakorlatnak találták. 

„önmagában az, hogy valaki a közterületen éli az életét mások jogát nem sérti, kárt nem okoz, a közterület rendeltetésszerű használatát, a közrendet nem veszélyezteti”, így „sem a hajléktalanoknak a közterületekről való eltávolítása, sem a szociális ellátások igénybevételére való ösztönzése nem tekinthető olyan legitim, alkotmányos indoknak, amely a hajléktalanok közterületen élésének szabálysértéssé nyilvánítását megalapozná” 

- szerepelt akkor az Alkotmánybíróság határozatában

Ennek ellenére az életvitelszerű közterületen tartózkodás 2013 októbere óta ismét szabálysértés Magyarországon. Mint a civil szervezet írja, mindez nem csak embertelen gyakorlat, de értelmetlen pénzszórás is, hiszen annak ellenére, hogy az állam több száz millió forintot költött el emberek zaklatására, az utcán élők száma nem csökkent. Ezért büntetőpolitika helyett szociális megoldást sürgetnek. 

Az, hogy ebből egyáltalán szavazás lehet, elsőre meglepőnek tűnhet, hiszen a parlamentben viszonylag ritkán vesznek napirendre ellenzéki módosítókat. De minden frakciónak az őszi és a tavaszi ciklusban is van hat-hat lehetősége, hogy számára fontos ügyeket a bizottságok megkerülésével plenáris szavazásra bocsásson. Így kerülhetett most ez a módosító javaslat a parlament elé, kikerülve a Honvédelmi Bizottságot, ahol korábban kétszer már visszadobtak egy ilyen módosítót. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.