Egykori miniszterelnökök, elnökök és hírességek kérik az ENSZ-t, hogy érjen véget a kábítószerek elleni háború

Egészségügy
2016 április 14., 08:36
comments 147

Mexikó, Kolumbia, Brazília, Chile, Nigéria, a Zöld-foki Köztársaság, Svájc, Lengyelország volt elnökei, Görögörszág, Magyarország, Hollandia volt miniszterelnökei mellett számos nemzetközileg elismert tudós, egyházi vezető, üzletember és különféle területekről érkező hírességek írták alá azt a nyílt levelet, amiben azt kérik az a ENSZ főtitkárának, Ban Ki Munnak, arra kérve, hogy

tegye lehetővé a globális drogkontroll politikák valódi reformját.

A levél úgy fogalmaz, hogy az emberiség nem engedheti meg magának, hogy a 21. században is olyan kevéssé hatékony és kontraproduktív drogpolitikát folytasson, mint az elmúlt évszázadban.

A levél ENSZ Közgyűlésének kábítószerekkel foglalkozó különleges ülésének (UNGASS) megnyitója előtt egy nappal jelent meg, és aláírta többek között Bernie Sanders demokrata elnökjelölt, olyan befolyásos üzletemberek, mint Soros György, Richard Branson és Mo Ibrahim, vagy olyan hírességek, mint Sting, Annie Lennox, Tom Brady és Michael Douglas.

A levélnek vannak magyarországi aláírói is, Bajnai Gordon volt miniszterelnök mellett Bayer István gyógyszerészprofesszor, az Országos Gyógyszerészeti Intézet volt igazgatója, aki az ENSZ Kábítószerügyi Bizottságának elnöke volt 1984-ben, és Topolánszky Ákos, az első Fidesz-kormány által kinevezett kábítószerügyi helyettes államtitkár, a Nemzeti Drogprevenciós Intézet volt igazgatója.  

A levél szerint "a drogkontroll rezsim, amely a múlt század során alakult ki, katasztrofális hatásokkal járt a globális közegészségre, közbiztonságra és emberi jogokra. Elsősorban a kriminalizációra és a büntetésre összpontosít, kiterjedt illegális piacot teremtett, ami a bűnszervezeteket gazdagítja, kormányokat korrumpált, erőszakhullámot indított el, károsította a gazdaságot és aláásta az alapvető erkölcsi értékeket.

Mákmező Mexikóban (Pedro PARDO / AFP)

A kormányok aránytalanul nagy erőforrásokat csoportosítottak a represszióra azon erőfeszítések kárára, amelyekkel emberséges viszonyokat teremthettek volna. Több tízmillió ember, főképpen a szegények és az etnikai kisebbséghez tartozók, kerültek börtönbe emiatt csekély jelentőségű és nem-erőszakos kábítószeres bűncselekmények elkövetése miatt, aminek a közbiztonság javításában nem látjuk pozitív hatását. A szigorú drogtörvények, illetve az ártalomcsökkentő programokat akadályozó hivatali és politikai hozzáállás hozzájárultak a problémás drogfogyasztás és a HIV/AIDS és hepatitis járvány gyors terjedéséhez."

A levél összes aláíróját a Drogriporter oldalán lehet megnézni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.