Bíróság elé állítanak egy humoristát Németországban, amiért Erdogant sértegette

A német kormány jóváhagyta, hogy Törökország kérésére büntetőeljárást indítsanak ZDF német köztévé egyik humoristája ellen, aki egy márciusi műsorában Recep Tayyip Erdogan török elnökön gúnyolódott.

Angela Merkel pénteken jelentette be Berlinben, hogy jóváhagyja az eljárás megindítását, pedig az komoly vitákat váltott ki a kormányon belül, hiszen mégiscsak arról van szó, hogy egy demokratikus országban azért vonnak felelősségre valakit, mert nyilvánosan elmondta a véleményét egy autoriter állam vezetőjéről. Főleg a szociáldemokraták ellenezték az eljárás megindítását.

Merkel a nyilatkozatában azt mondta, hogy egy jogállamban ez az ügy nem a kormány, hanem az ügyészség és bíróságok dolga, hogy egyensúlyt tartsanak fenn a személyiséghez fűződő jogok és szólásszabadság között. A kancellár ugyanakkor aggodalmát fejezte ki a törökországi sajtó helyzete és az ottani gyülekezési jog korlátozása miatt.

Jan Boehmermann - Fotó: AFP/dpa/Henning Kaiser

Jan Böhmermann a közszolgálati ZDF műsorvezetője a Neo Magazin Royale című műsorában, még március végén adott elő egy verset, amiben Erdogant sértegette. Saját bevallása szerint az előadással meg akarta mutatni, hogy mi a különbség a szatíra és a gyalázkodás között.ű

A most megindított eljáráshoz a jogalapot a német büntető törvénykönyv (StGB) 103-as paragrafusa adja, ami alapján akár 3 év börtönt vagy pénzbüntetést is kaphat, aki egy külföldi állam vezetőjét sértegeti. Ha rágalmazásról van szó, akár 5 éves büntetés is szóba jöhet. A pénteki sajtótájékoztatóján Angela Merkel azt is bejelentette, hogy 2018-ig el fogják törölni ezt a rendelkezést, mert már elavult.

A német kormánykoalíció másik nagy pártjának a szociáldemokrata SPD frakcióvezetője ugyanakkor elhibázottnak tartja a döntést, mert szerinte egy modern demokráciában nem fér bele, hogy felségsértés miatt ítélnek el a humoristát. (Spiegel/FAZ)