Aki tudatlan, az szorong és fél, ezért üt mindent, ami más

politika
2016 április 17., 16:00

A kirekesztés ma is fenyegető veszélyeire figyelmeztettek, valamint a keresztények és a zsidók összefogásának fontosságát hangsúlyozták az Élet menete rendezvény szónokai a budapesti Szent István-bazilika előtti téren vasárnap délután.

A rendezvény fő szónoka, az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Röhrig Géza színész, költő, a Saul fia című film főszereplője arról beszélt, hogy Auschwitz két tekintetben is végérvényesen módosította normákat.  

"Egyrészt láthatóvá tette, mire vagyunk képesek egymással mi, emberek, mennyire és mennyien el tudunk aljasodni, másrészt, az is fájdalmasan egyértelművé vált, mi az, ami még belefér a Mennyei Atyának anélkül, hogy beavatkozna"

- mondta Röhrig, majd azzal folytatta , hogy "Elmozdult, örökre megváltozott az önmagunkról és a Jóistenről alkotott képünk. Auschwitz az a történelemben, ami a tudományban a relativitáselmélet. Senki nem érti, de mindenkire vonatkozik."

Röhrig Géza (MTI/Balogh Zoltán)
photo_camera Röhrig Géza (MTI/Balogh Zoltán)

A Bazilika elé a résztvevők a Belvároson át, a Dohány utcai zsinagóga elől indulva érkeztek meg. A zsinagóga előtt Bandi László, az Élet Menete Alapítvány kuratóriumának tagja és Hegedűs D. Géza Kossuth-díjas színész beszélt.

Bandi László kiemelte: a 14. alkalommal megszervezett Élet menete megmutatja, hogy egyedül a szabadság, a "felnőtt emberek saját akaratán nyugvó belátás" teremtheti meg azt a megnyugvást, békességet, amelyre Magyarországon a zsidó és keresztény emberek egyaránt vágynak.  

Ezt a szabadságot jelenti, hogy van holokauszt emléknapunk, ami nem egy kipipálandó protokollesemény, hanem az őszinte visszaemlékezés és az elgondolkodás napja.

Sok minden történt és történik, hogy kölcsönösen belássuk, bármelyik porcikánkat éri seb, az az egész közösségnek fáj, és kár versenyezni, hogy kinek melyik fáj jobban. Szavai szerint az alapítvány 14 éve dolgozik azért, hogy hidak épüljenek szomszéd és szomszéd között, hogy hegedjenek a mély sebek.

photo_camera (MTI/Kovács Tamás)

"Azért dolgozunk, hogy visszautasítsunk mindenféle rasszizmust és kirekesztést, mert mi megpróbáltuk megtanulni a holokauszt leckéjét: egy pofonból, egy rosszízű megjegyzésből is kialakulhat a tragédia" - mondta Bandi László.  

Hegedűs D. Géza arra hívta fel a figyelmet, hogy ahol kevés a tudás, az ismeret, ott nagy a sodródás és a szellemi kiszolgáltatottság veszélye, ez pedig bizonytalanságot, szorongást szül, ami agresszívvá, intoleránssá tesz mások nézeteivel, származásával, vallásával, bőrszínével szemben.  

Aki tudatlan, az szorong és fél, ezért üt mindent, ami más

- fogalmazott.

Az Élet menetét tizennegyedszer tartják meg Budapesten azzal a céllal, hogy a résztvevők felekezeti és politikai hovatartozásra való tekintet nélkül együtt róhassák le kegyeletüket a holokauszt áldozatainak emléke előtt, és tegyenek hitet a társadalmi szolidaritás és a demokratikus politikai kultúra mellett. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.