Antibiotikum-rezisztens szupertrippertől rettegnek Nagy-Britanniában

2016 április 17., vasárnap 9:16
56

"Szupertripper" terjedése miatt aggódnak a brit orvosok, írja a Guardian. A nemi úton terjedő fertőzést okozó baktériumok egy törzse rezisztenssé vált a legtöbb antibiotikumra. Ez eleve elég rossz hír, de most attól tartanak, hogy ha ez a törzs terjedni kezd, akkor idővel az utolsó antibiotikumra is rezisztenssé válhat, ami még hatékony ellene.

A trippert okozó Neisseria gonorrhoeae baktérium színezett pásztázó elektronmikroszkópos*   felvétele. Fotó: NIAID / Flickr CC BY 2.0

A brit ÁNTSZ, a Public Health England megpróbálta lenyomozni a betegség összes hordozóját, de saját bevallásuk szerint is csak "korlátozott sikerrel" jártak próbálkozásaik.

A tripper szélsőséges esetben meddőséget is okozhat.

A problémát Nagy-Britanniában kormányszinten is nagyon komolyan veszik. A tripperre vonatkozó figyelmeztetés kiadása előtt a brit pénügyminiszter már azt mondta, hogy

az antibiotikum-rezisztencia még a ráknál is nagyobb fenyegetést jelenthet az emberiség számára.

Ebben teljesen igaza van: az elmúlt évszázadban hozzászokhattunk, hogy kezelhetővé váltak azok a bakteriális fertőzések, amelyek a megelőző évszázadokban tömegével pusztították az emberiséget - legyen szó akár csak a tüdőgyulladásról, aminek a penicilin, az első antibiotikum lett a hatásos gyógymódja.

Az antibiotikumok használata ezekre megoldást jelentett, de ha a baktériumok rezisztenssé vállnak ezekre, akkor újra halálos betegségeket okozhatnak. Épp ezért volna különösen fontos a megfelelő antibiotikum-használat, vagyis az, hogy

  • az orvosok a megfelelő, lehetőleg nem széles spektrumú antibiotikumokat írják fel, aminek feltétele, hogy laborvizsgálatokkal megállapítsák, milyen baktérium is okozza a fertőzést;
  • a betegek az előírásokat betartva, a megfelelő mennyiségben és ideig, de csak addig és annyit szedjenek az antibiotikumokból.

*Pontosítás: az eredeti posztban szereplő elektronmikrográf pongyola fordítás volt, ahogy arra olvasónk, Gergő felhívta a figyelmem. Neki köszönöm, mindenki mástól elnézést.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt