Ha ebből a 9 dologból magadra ismersz, akkor van egy rossz hírem

ÉLET
2016 április 17., 07:04

Ha valaki, hát a Business Insider tudhatja, hogy mi a gazdagság kulcsa. Az egykori Wall Street-i elemző, Henry Boldget tavaly szeptemberben 442 millió dollárért adta el lapját az Axel Springernek. Vagyis ő már elég gazdag.

Hogy maguk azok lehetnek-e, az még kérdés. Ha viszont magukra ismernek a lapban közölt kilencpontos lista alapján, akkor

valószínűleg már sose lesznek gazdagok.

Nézzük hát, mik azok az elátkozott cselekedetek, amik útjában állhatnak a meggazdagodásnak.

1. Inkább a megtakarításokra koncentrál, ahelyett, hogy sok pénzt keresne

A Business Insider szerint is fontos lépés a meggazdagodáshoz a megtakarítás, de nem szabad, hogy ez legyen a fókuszban. Az igazán gazdagok nem a spórolásra, hanem a pénzkeresésre koncentrálnak. Merthogy keresni is kell ahhoz, hogy félre tudjunk tenni.

2. Még nincsenek befektetéseid

"A milliomosok jövedelmük 20 százalékát fektetik be. Vagyonukat pedig nem is a jövedelmük, hanem megtakarításaik és befektetéseik alapján mérjük" - írja Ramit Sethi a "Megtanítalak, hogyan legyél gazdag" című bestsellerében. A befektetett tőke ugyanis kamatozik, vagyis magától is termeli a vagyont.

3. Elégedett vagy a havi fixszel

Az átlagemberek leginkább a havi fix jövedelemre, vagy állandó órabérre vágynak. A gazdagok viszont inkább a teljesítményük alapján kapják jövedelmüket, és jellemzően önfoglalkoztatók. A havi fixből ritkán jön össze nagy vagyon.

4. Olyan dolgokat veszel, amiket nem engedhetnél meg magadnak

Csak azért, mert tovább nyújtózkodsz, mint amíg a takaród ér, még nem leszel gazdag. Legfeljebb gazdagnak tűnhetsz, egészen addig, amíg utol nem érnek a tartozásaid. "Én csak azután vettem meg az első luxusórámat, hogy üzleteim és befektetéseim már több bevételi forrást jelentettek" - mondja erről az önerőből milliomossá lett Grant Cardone.

5. Mások álmait követed a magadé helyett

Thomas C. Corley öt éven át tanulmányozta az önerőből milliomossá letteket, és arra jutott, hogy a kulcs a saját álmaik megvalósítása volt. "Ha mások vágyait és álmait követed, akkor te magad boldogtalanná válhatsz választott hivatásodban" - mondta.

6. Nem lépsz ki a kényelmes kereteid közül

A bizonytalanság borzalmas érzés, testileg-lelkileg megterhelő. Mégis, ez lehet a gazdagság egyik kulcsa. "Milliomossá válni nem könnyű" - állítrja Steve Siebold, aki önerőből lett milliomos. A kényelem pedig könnyen akadályává válhat a meggazdagodásnak. A milliomosok inkább megtanulnak együtt élni a bizonytalanságokkal.

7. Nincs célod a pénzeddel

A meggazdagodáshoz terv is kell: tudnod kell, hogy mire akarod költeni a pénzed. Ahogy azt is, hogy mekkora vagyont akarsz szerezni. Csak világos célok tudatában leszel rá képes, állítja egy újabb önerőből miliomossá lett ember, T. Harv Eker.

8. Előbb költesz, és csak a maradékot rakod félre

David Barch - kitalálták, önerőből lett milliomos - szerint az átlagember a keresetéből előbb kifizeti a lakbért, a rezsit, a hitelkártyatartozását, a mobilszámlát, adózik, tehát úgy viselkedik, mint egy tisztességes kispolgár. Pedig szerinte a kulcs, hogy mielőtt mindenki másnak fizetnénk, magunknak fizessünk. Minden kötelezettségünk teljesítése előtt tegyük félre bruttó jövedelmünk tíz százalékát. Ha ezt rögtön félretesszük, hozzászokunk, hogy ennyivel kevesebből éljünk hónapról hónapra, így a vagyonunk észrevétlenül gyarapodhat.

9. Azt hiszed, hogy sose lehetsz gazdag

A meggazdagodás legnagyobb akadálya saját kishitűségünk. Átlagemberként azt gondolhatjuk, hogy a gazdagság a szerencsés kevesek kiváltsága. Pedig a már idézett Siebold szerint egy szabad piacgazdaságban mindenkinek joga van gazdagnak lenni, már amennyiben hajlandó értéket termelni mások számára. Ő azt javasolja, hogy előbb tegyük fel a kérdést magunknak, hogy

miért ne lehetnék én gazdag;

másodjára pedig tűzzünk ki nagy célokat:

miért ne lehetne százmillióm?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.