Szeizmológusok szerint nincs összefüggés a japán és az ecuadori földrengés között

természet
2016 április 17., 20:08
comments 70

A Magyar Tudományos Akadémia szeizmológusa,Tóth László elmondása szrint még az ilyen nagy erejű földrengések sem ritkák. Egy évben még 8-as magnitúdójú földrengés is van kettő, 7-es erősségű pedig általában húsz történik.

Véletlen egybeesés, hogy rövid időn belül két ilyen erős földrengés ilyen súlyosan érintett lakott területeket.

Megjegyezte, hogy Japán és Ecuador térségében egyébként is gyakoriak a földrengések: Ecuador környékén 1900 óta már hét legalább 7-es erősségű földrengés volt.

Tóth László elmondta, hogy utórengésekre akár hónapokig is számítani lehet az érintett térségekben.

Japánban három nap alatt 388 földrengés - köztük két nagy erejű, a Richter-skála szerint 7,3-as és 7,1-es erősségű - volt, amelyekben 41-en vesztették életüket.

A nagy erejű, az amerikai földtani intézet szerint 7,8-es erősségű földrengés helyi idő szerint szombat este rázta meg Ecuador partjait, viszonylag sekély, 19 kilométeres mélységben, mindössze 14 kilométerre északnyugatra Pedernales várósától. A rengést érezni lehetett az epicentrumtól több mint 170 kilométerre fekvő fővárosban, Quitóban is. A legfrissebb hírek szerint a földrengés áldozatainak száma legkevesebb 233-ra tehető. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.