Moldovában eltörölhetik a politikusok mentelmi jogát

külföld
2016 április 18., 12:08
comments 74

A moldovai alkotmánybíróság jóváhagyta azt a törvénytervezetet, amelynek értelmében eltörölnék a képviselők mentelmi jogát - közölte hétfőn Alexandru Tanase, a testület elnöke.

A törvénytervezetet parlamenti benyújtásától számítva leghamarább hat hónap múlva fogadhatják el - mondta Tanase. Az alkotmánybíróság döntése végleges, ellene nincs helye fellebbezésnek, a végső döntést az ügyben pedig a törvényhozásnak kell meghoznia.

Korábban 39 moldovai parlamenti képviselő fordult az alkotmánybírósághoz, hogy vizsgálja meg törvénytervezetüket az ország alaptörvényének képviselői összeférhetetlenséget és sérthetetlenséget szabályozó szakaszának módosításáról.

Az indítványozók egyben szükségesnek tartották az alaptörvény érintett szakaszának átnevezését is azzal, hogy törölnék a képviselői sérthetetlenség kifejezést.

A kezdeményezés indítványozói abból indulnak ki, hogy minden állampolgár, így a képviselők is egyenlők a törvény előtt - mondta a parlament jogi, kinevezési és mentelmi ügyekben illetékes bizottságának elnöke, aki hozzátette, hogy az alkotmánymódosítás elfogadása esetén többé nem lesz szükség a parlament előzetes engedélyére a képviselők felelősségre vonásához.
Andrian Candu, a moldovai törvényhozás elnöke korábban bejelentette, hogy a parlamenti képviselők támogatják saját mentelmi joguk eltörlését célzó kezdeményezést.

A moldovai törvények szerint az alkotmánymódosítást célzó törvényjavaslatokat az ország alkotmánybíróságának határozatát követően legkorábban hat hónap múlva lehet tárgyalni. Az alaptörvény módosításához a képviselők kétharmadának, vagyis a 101 fős moldovai törvényhozás 67 képviselőjének támogató szavazata szükséges. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.