10 hasznos tipp, trükk és fortély ahhoz, hogy 219 százalékkal jobb képeket készíts az okostelefonoddal

MŰVÉSZET
2016 április 19., 16:00
comments 87

Becslések szerint a Földön percenként 126 terabájtnyi fotó készül okostelefonnal. További becslések szerint ebből a 126 terabájtnyi fotóból 3-4 megabájtnyi nevezhető fotónak, a többi használhatatlan szemét. Talán nem is gondoltad volna, de az arány javításáért te is sokat tehetsz – vagy azzal, hogy egyáltalán nem fotózol, vagy azzal, hogy megfogadod az alábbi 10 jó tanácsot, ami konkrétan a tapírfotózásra vonatkozik ugyan, de némi leleménnyel könnyen adaptálható zsiráfra, varjúra vagy akár nagymamára is.

1. Legyen fény!

Sötétben is lehet ugyan fotózni, de abból ritkán sül ki bármi jó. A szemed sokkal érzékenyebb, mint a telefonod, úgyhogy amit te még látsz szabad szemmel, az nem biztos, hogy a képen is látszik majd. Sötétben használj állványt, vagy gyújts gyertyát, és írásos formában örökítsd meg élményeidet.

photo_camera Ezen a sötétben készült fényképen egy tapír látható. Látod?


A tévhitekkel ellentétben a mesterséges fény sem feltétlenül segít: az okostelefonok vakuja legfeljebb egy-két méteres távolságban világítja meg a célobjektumot, és ilyen lesz az eredmény:
photo_camera Seggen vakuzott tapír. Most ez kinek jó?

2. Töröld meg a lencsét!

Ha a telefonod lencséje nyálas, zsíros vagy taknyos, az eredmény is olyan lesz, és azon már az jóisten Photoshopja sem segít. Ne fogdosd össze a lencsét, vagy ha összefogdostad, fényképezés előtt töröld meg egy puha ruhadarabbal. Arra vigyázz, hogy a porszemeket ne dörzsöld bele, mert összekarcolódik, és akkor soha többé nem készítesz normális képet.

photo_camera Ez nem tapír, ez maszat

3. Menj közelebb!

Egy jó tapírfotó jellemzője, hogy nem kell utólag magyarázni, hogy a képen melyik a táj, melyik a tapír, és melyik a nagymama. Már az is sokat jelent, ha pár lépéssel közelebb mész a célponthoz. Ha nem muszáj, ne használj digitális zoomot, mert ha elég nagy méretű a kép (elég sok pixel van benne), utólag jobban bele tudsz majd nagyítani, mint amire telefonok szoftveres zoomja alapból képes.

photo_camera Digitálisan zoomolt pixeltapír

4. Tartsd vízszintesen a telefont!

És semmiképpen se ferdén. Ha látszik a horizont a képen, különösen idegesítő, ha minden ferde rajta. Ezen később még lehet ugyan segíteni, de ha módosítás nélkül kiteszed a netre, és nem akarod, hogy a Facebook-posztod alatt mind a 200 komment az legyen, hogy FERDE, akkor tartsd eleve vízszintesen a gépet.

photo_camera Golfpályán legelésző tapír - helytelen telefontartás. FERDE!
photo_camera Golfpályán legelésző tapír - helyes telefontartás

5. Tartsd fekvő (landscape) helyzetben a telefont!

Vagyis ne függőlegesen. Bár az okostelefonok elterjedése óta komplett internetes szakkörök alakultak az álló (portrait) formátumban fotózók és videózók gyalázására, az álló fotó egyáltalán nem az ördögtől való: sokszor izgalmasabb úgy a kompozíció, és például portrékhoz jobban is passzol, tekintve, hogy az ember inkább függőleges, mint vízszintes. Ellentétben a tapírral. De mivel a képeket gyakran fekvő képarányú eszközökön tekintjük meg (tévé, monitor, projektor), alapból tényleg érdemes inkább fekve tartani a telefont. Kivétel: kémény, torony, álló tapír.

photo_camera Tapír álló (portrait) formátumban - nem fér bele
photo_camera Egy lehetséges megoldás: vízszintes helyzetben lefekszel a tapír mellé a fűbe, és akkor belefér.


6. Nézd meg a képet még a helyszínen, és ha nem jó, csinálj még egyet!

Nem 1962-t írunk, nem kell spórolni a drága filmmel. Ha életed tapírja előtt állsz, nyugodtan készíts több képt több szemszögből, több beállítással.

Akkor se keseredj el, ha bénák lettek a fotóid, mert később még lehet segíteni rajtuk. Ehhez nem kell Photoshop-mágusnak lenned, elég egy ingyenes online képszerkesztő, mondjuk a Pixlr, amit még csak le se kell tölteni a gépre. Ne ijedj meg, a következő lépések nem számítanak durva manipulációnak, beleférnek a National Geoghraphic etikai kódexébe, és a Pulitzer-díjat sem veszik vissza tőled, ha utólag kiderül, hogy adtál egy pici kontrasztot a tök szürke tapírodnak.

7. Húzd be a feketéket!

A telefonnal készített fotók gyakran nem elég kontasztosak, de ezen könnyű segíteni: a durva módszer az, hogy megkeresed a képszerkesztőben a kontrasztbeállításokat (általában Image>Adjustment>Brightness/Contrast), és addig húzogatod a csúszkát, amíg jó nem lesz. Finombeállításhoz használd a Levelst vagy a Curvest, amúgy meg létezik olyan, hogy Auto Levels és Auto Curves, ami magától kitalálja neked, hogyan lesz elfogadható a kép.

photo_camera A görbén látszik, hogy ebben a fotóban alig van fekete. Megfogod a bal szélső fekete háromszöget, és jobbra húzod, egészen odáig, ahol elkezdődik a domb.

8 Élesítsd!

Van az a homály, amin még lehet élesíteni, de csodákat ne várj: az az információ, ami az eredeti fotótól hiányzik, utólag már nem hozható vissza. A sima Sharpen filter elég durva, az Unsharp Mask nevűvel viszont finomhangolhatod, mennyi élességet akarsz. Vigyázz, könnyű túlzásba vinni: nem az a cél, hogy egyenként meg lehessen számolni a pixeleket, csak hogy elfogadhatóan éles fotó legyen a végeredmény.

photo_camera Tapír élesítése Pxlrben

10. Vágd meg!

Ha nem tudtál elég közel menni a tapírodhoz, ha túl centrális és unalmas a kompozíció, unalmasak a kép arányai (például túl magas ahhoz képest, amilyen széles), teli van zavaros részlettel, vagy belelóg a képbe egy másik, oda nem illő tapír, a Croppal kijelölöd, amit meghagynál belőle, nyomsz egy entert, és készen is vagy.

photo_camera Vágatlan verzió: nagy gaz, kis tapír
photo_camera Vágott verzió: kevesebb gaz, több tapír!

10. Hazudd azt, hogy direkt volt!

Ha mindehhez lusta vagy, felelősségre vonás esetén hazudd azt, hogy direkt ferde, direkt életlen és azért homályos, mert így akartad érzékeltetni a Teremtőjét Kereső Ember egzisztenciális vergődését az Izzó Plazgagömb körül száguldó Bolond Sárgolyóbison. Pro tipp: minél ferdébbek, minél életlenebbek, minél homályosabbak a fotóid, annál nagyobb művésznek tartanak majd!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.