Vona már jó ideje tervezte, hogy lecseréli Novákékat

Vona Gábor azzal indokolta, hogy Novák Elődöt, Szávay Istvánt és Apáti Istvánt nem engedi indulni a párt alelnöki pozícióiért, hogy a legjobb csapatot akarja maga mellett tudni a kormányzásra való felkészüléshez.

Vona Gábor március 15-én - Fotó: MTI/ Kovács Tamás

Miután szerdán hivatalosan is bejelentették, hogy eltávolítják a párt keményvonalas politikusait az elnökségből, Vona az Indexnek telefonon azt mondta, hogy már egy ideje érlelődött benne a döntés. Kifejtette, hogy a Jobbikban kétéves ciklusra választanak pártvezetést, a mostani tisztújítás pedig a kormányra jutásról és a kormányzásra való felkészülésről fog szólni.

Attól pedig nem tart, hogy a döntés miatt szakadna a párt. Reméli, hogy a párt többsége meg fogja érteni, hogy a következő két év más prioritásokat hoz. Olyan alelnököket akar, akik már rendelkeznek tapasztalattal a maguk területén valamilyen kormányzásban, így

valószínűleg polgármesterek kerülnek mellé a párt élére.

Janiczak Dávid és Vona Gábor

Így szóba jöhet Ózd polgármestere, Janiczak Dávid is, aki a lapnak azt mondta, hogy Vona korábban bátorította az indulásra, ezért ezt korábban a Facebookon már be is jelentette. Az ózdi polgármester azt is hozzátette, saját magán kívül még a Tiszavasvárit vezető Fülöp Erikről tudja, hogy pályázik. Fülöp a Facebook oldalán szintén posztolt már arról, hogy ő is elindul.