Ügyvédi irodákat hallgatnak le a hatóságok

POLITIKA
2016 április 21., 07:06
comments 58

Minden jel szerint előszeretettel hallgatják le az ügyvédi irodákat a hatóságok. Legalábbis ez derül ki a Budapesti Ügyvédi Kamara vizsgálóbizottságának április 4-én elfogadott jelentéséből, amit Spirk József szerzett meg és írt meg az Indexre.

A legismertebb lehallgatási sztori Hüttl Tivadaré. A TASZ ügyvédje 2015 szeptemberében Jávor Benedek európai parlamenti képviselővel beszélt, amikor az ő oldalán megszakadt a beszélgetés, Jávor telefonja viszont elkezdte az elejétől visszajátszani az elhangzottakat. Hüttl az eset kivizsgálására szólította a hírszerzést, az alkotmányvédelmet és a katonai felderítést felügyelő minisztereket, akik közül a katonai felderítést ellenőrző Simicskó mondta csak azt, hogy nem végeztek adatgyűjtést, a hírszerzést felügyelő Lázár János és az alkotmányvédelmet felügyelő Pintér Sándor csak azt, hogy

jogellenes

adatgyűjtés nem történt, magyarán azt nem zárták ki, hogy a titkosszolgálatok engedéllyel lehallgatták akár Jávort, akár Hüttlt.

A bizottság jelentése alapján ennél elterjedtebb a lehallgatás. Az esetek egy részében ez jogszerű, vagyis a hatóságok bírói engedéllyel hallgatnak le ügyvédeket. De volt olyan eset is, amikor a hatóság menet közben szerezte csak be az engedélyt, miközben már ügyvédi titkokat is megszerzett. Ez esetben nem tudni, hogy az illegálisan megszerzett adatokat megsemmisítették-e.

De vannak egyértelműen jogellenesnek tűnő esetek is, például az ügyvédnőjé, akinek a válófélben lévő férje mutatott leiratokat a telefonbeszélgetéseiről.

Voltak esetek, amikor a hatóságok "kint felejthették" a lehallgatóeszközt, vagyis az az engedély lejárta után is rögzített. Több ügyvédnek meg az tűnt fel, hogy a nyomozók olyan kérdéseket tesznek fel, vagy olyan adatokat hagynak az aktákban, amelyeket csak és kizárólag az ügyvédi iroda vagy a telefon lehallgatásával szerezhettek meg.

Ennek ellenére a Budapesti Ügyvédi Kamara arra a bátor megállapításra jutott, hogy kevés az olyan bejelentés, amely alapján bizonyítható és visszaellenőrizhető a hatóságok jogellenes tevékenysége, ezért csak az ellenőrzések fokozását javasolta a legfőbb ügyész számára.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.