Olyan pénzszórás ment Matolcsy eltitkolni próbált alapítványainál, amit mi is alig hiszünk el

gazdaság
2016 április 22., 16:17
comments 521

Matolcsy György hat Pallasz Athéné alapítványa majdnem teljesen feladta az átláthatóság elleni, több mint két éve kőkeményen folytatott harcát, és úgy döntöttek, kiadnak néhány táblázatot a nagyobb értékű szerződéseikről és támogatásaikról. Minden közzétételre legalkalmasabb időpontban, egy nyárias péntek estén.

Fontos tudni, hogy ez még mindig nem minden.

Egyrészt csak összefoglaló táblázatokat ismerhetünk meg, másrészt azokban sincs meg minden. Indoklást, felterjesztőket és hasonlót, a cégek szerződéseit, továbbá az 5 millió alatti szerződéseket még mindig nem ismerni.

Hogy ezeknél az alapítványoknál kikről van szó, milyen fura cégeket hoztak létre és milyen pénzből, arról nemrég írtunk bővebben. Ez az ábra mutatja a főbb személyi összefonódásokat ebben a mikrokozmoszban:

Akit érdekel eredetiben – mert persze el vannak dugva a honlapon –, itt vannak a pdf linkek:

Matolcsy unokatestvérének csodás gondolatai

Szemerey Tamás Matolcsy György unokatestvére. Van több cége is, az egyik a Bankonzult, egy másik a Növekedési Hitelbank – de hozzá kötődik a VS-t és most már az Origo-t is kiadó New Wave is. Utóbbi is egészen elképesztően sok pénzt kapott, nem csak tartalomért, hanem rendezvényekért is, a Brain Bar szervezésére például mintegy harmincmillió közpénzt jutott.

A Bankonzult Kft.-től mind az öt budapesti alapítvány megrendelte ugyanazt a „Hazai és globális gazdasági és pénzügyi trendek” című elemzést nyomatott formában, 1 példányban, egyenként havi 750 ezer forintért.

Tehát évi 45 millió forintunkba kerül, hogy Matolcsy alapítványaihoz eljussanak a Matolcsy unokatestvérének cégénél készült elemzések.

Külön gyönyörű, hogy ezek ugyebár a Magyar Nemzeti Bank alapítványai, és a Magyar Nemzeti Banknál rengeteg elemző dolgozik, sőt, jó elemzőik is vannak, még azután is, hogy Matolcsyék kirúgták vagy ellehetetlenítették a korábbi gárda legjobbjait. De a Nemzeti Bank alaptványai egy külsős cégtől rendelnek gazdasági elemzéseket. Ha nem a mi pénzünket költenék, akkor azt írnám, hogy vicc.

Megy a pénz a Növekedési Hitelbankhoz is, például a PADOC és több másik alapítvány is milliárdokat tart ott betétben, az egyik alapítványi cég, a Kecskeméti Duális Oktatás is ott vezeti a számláját. Ennek a fiókhálózattal nem is rendelkező minibanknak nagyon számítanak ezek a betétek is, Matolcsy itt is segített a fiát is hitelező unokatestvérének.

Szintén a Szemerey-Száraz körhöz kötődik a Frank Digital nevű cég is, ez is százmilliót közelítő kapott tízmilliós tételekben. A WeLoveBudapest pedig további 51 milliót.

Matolcsy titkárnőjének könyve

Sakk és póker, ez volt a címe Wiederman Helga könyvének, amit Matolcsy György gazdasági miniszteri tevékenységéről írt. Tényleg fantasztikus könyv, például itt írta le Matolcsy titkárnője, hogy Matolcsy György gyakorlatilag dicsekvésből elárulta a Goldman Sachs bankárainak, hogy mire készül a kormány, mire azok lázas telefonálásba kezdtek, ami miatt felmerül, hogy a miniszter pancser módon adott ki komoly bennfentes információkat.

Ez a könyv is kapott pénzt, nem is keveset:

  • 5000 példány kiadása: 9,2 millió + áfa
  • hirdetési kampány: 11,3 millió + áfa
  • még 5000 példány kiadása: 9,2 millió +áfa
  • román fordítás: 9,7 millió + áfa
  • cseh fordítás: 9,7 millió + áfa
  • ukrán fordítás: 9,7 millió + áfa
  • lengyel fordítás: 9,7 millió + áfa

Minden fillér megérte!

De jutott egyébként Lovas István vagy Fricz Tamás könyveinek támogatására is, az Echo tévé egyik műsorára is jutott hétmillió.

Halápi Dóra ügyvéd

Halápi Dóra mindegyik alapítványnál keres havi félmillió forintot, amellett, hogy PADMA-ban kuratóriumi tag is, szóval havi 7 millió forint körül kereshet, csak a Pallas-világból.

A Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda több alapítványnak is 55-58 ezer forintos órabérrel dolgozik.

Garancsi, Tiborcz, Mészáros Lőrinc, és az Eiffel Palace építtetői

Nem lehet meglepetés, hogy kik végzik a felújítási munkákat az alapítványok ingatlanjainál: ugyanazok, amelyek egyébént is rengeteg közbeszerzést nyernek.

  • Market Építő (Garancsi): engedélyhez nem kötött bontási munkálatok a PADA és a PADS alapítványoknak.
  • Magyar Építő (Mészáros Lőrinc): 1,190 milliárd forintért építik át az Úri utca 21-et.
  • Elios (ex-Tiborcz): 5,2 millióért szerelték az Ybl-villa világítását.
  • DVM: az Eiffel Palace-t fejlesztő, majd annak MNB-nek való eladása után hárommilliárdos osztalékot zsebrevágó cégcsoport a PADA-tól kapott munkákat.

Biztosítás

Olyan fontos emberek vezetik Matolcsy alapítványait, hogy a lehető legjobb biztosításokat kell megszerezni nekik. Az AIG Europe Limited biztosítja három alapítvány vezetőit és fb-tagjait, az évi következő összegben:

  • PADA: 10,6 millió
  • PADS: 9,8 millió
  • PADI: 12,9 millió

Belsőépítészet

Itt főleg a Made in Heiszler nevű cég volt a nyerő, mindegyik alapítványtól rengeteg pénzt kaptak az alapítványi irodák belsőépítészeti munkáira.

Rejtélyes magánszemélyek

A PAGEO alapítvány simán 1-2 milliókat szór tanulmányonként magánszemélyeknek, szóval megéri ennek az alapítványnak dolgozni szerzőként (igen, itt kuratóriumi tag Bogár László). Egy magánszemély például havi egymillióért ír "riportokat, elemzéseket" geopolitikai témákban.

Borókai Flóra cége

Borókai Gábor lánya, Borókai Flóra tulajdonában van az Akció Reklámügynökség, ezzel is elég sok szerződést kötöttek az alapítványok. Matolcsy egyébként rendszeres szerzője volt a Heti Válasznak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.