Tízezrek tüntettek Hannoverben a TTIP ellen

Egy nappal Barack Obama amerikai elnök látogatása előtt ma több mint 25 ezer ember vonult az utcákra Hannoverben szombaton, hogy tüntessenek az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (TTIP) nevű szabadkereskedelmi és piacharmonizációs szerződés ellen – írja az MTI.

Fotó: John Macdougall / AFP

A tüntetők békésen vonultak végig Hannover belvárosán, a transzparenseiken „Yes We Can – Stop TTIP” feliratok voltak olvashatóak.

A megállapodás a támogatói szerint a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés ösztönzésének eszköze, de a TTIP-t Németországban éles baloldali bírálatok érték. (Magyarországon leginkább az LMP szólal fel ellene. De a magyar parlamentben csak 16 képviselő vitázott róla.)

Környezetvédelmi, fogyasztóvédelmi csoportosulások és a harmadik világot támogató segélyszervezetek veszélyeztetve látják az európai normákat, illetve az ökológiai és szociális szabványokat.

Jürgen Trittin, az ellenzéki Zöldek politikusa elmondta, hogy a tüntetésen a transzatlanti együttműködés támogatói vesznek részt: „Nem ellenzünk egy igazságos megállapodást Európa és az Egyesült Államok között, ugyanakkor ellenezzük egy olyan szerződés megkötését, ami külön jogokat juttat a vállalatoknak.”

Fotó: John Macdougall / AFP

„Úgy vélem, nem sok minden fog eldőlni Merkel és Obama találkozóján. Reméljük, a TTIP jelenlegi formájában nem fog megvalósulni” – mondta Anton Hofreiter, a Zöldek parlamenti (Bundestag-) frakciójának vezetője.

Washingtoni és európai tisztségviselők az év végéig igyekeznek tető alá hozni a megállapodás kulcsfontosságú elemeit.

Obamát vasárnapra várják Hannoverbe, egy évente megrendezésre kerülő ipari kiállítás megnyitójára.

Októberben Berlinben vonult utcára több százezer ember a TTIP ellen.

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.