Az MNB-alapítványok azért rendeltek havonta több példányt is Matolcsy unokatestvérének elemzéseiből, mert nem merték lemásolni

2016 április 25., hétfő 7:57
91

A Pallas Athéné alapítványok azzal magyarázzák, hogy minden alapítványnak külön-külön havi ötször meg kellett rendelniük Matolcsy unokatestvérének kiadványát darabonként 750 ezer forintért,

mert „a kiadvány szerzői jogvédelem alatt áll, ennek megfelelően a tanulmány sokszorosítása és terjesztése nem megengedett, ezért rendelkeznek a Pallas Athéné alapítványok külön előfizetéssel”.

Matolcsy György unokatestvére Szemerey Tamás. Az egyik a Bankonzult, de hozzá kötődik a VS-t és most már az Origo-t is kiadó New Wave is.

A pénteken nyilvánosságra hozott szerződésekből kiderült, hogy a Bankonzult Kft.-től mind az öt budapesti alapítvány megrendelte ugyanazt a „Hazai és globális gazdasági és pénzügyi trendek” című elemzést nyomatott formában, 1 példányban, egyenként havi 750 ezer forintért. Évente 45 millió forintunkba került, hogy eljussanak az alapítványokhoz a Matolcsy unokatestvérének cégénél készült elemzések.

Nem mintha a Magyar Nemzeti Banknál nem dolgozna rengeteg elemző, de valamiért a Nemzeti Bank alapítványai mégis egy külsős cégtől rendelnek gazdasági elemzéseket.

A Pallas Athéné Alapítványok azt válaszolták a hvg.hu-nak, hogy a BanKonzult 2013 óta készíti a "Hazai és globális gazdasági és pénzügyi trendek" című havi kiadványt, a trendelemzést pedig „elsősorban olyan magyar pénzügyi befektetésekkel rendelkező intézmények, vállalati befektetők és a pénzügyi szektor szereplői rendelik meg, amelyek befektetési döntéseik során releváns, megalapozott gazdasági és pénzügyi háttérelemzésekre kívánnak támaszkodni".

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt