Az MNB-alapítványok azért rendeltek havonta több példányt is Matolcsy unokatestvérének elemzéseiből, mert nem merték lemásolni

A Pallas Athéné alapítványok azzal magyarázzák, hogy minden alapítványnak külön-külön havi ötször meg kellett rendelniük Matolcsy unokatestvérének kiadványát darabonként 750 ezer forintért,

mert „a kiadvány szerzői jogvédelem alatt áll, ennek megfelelően a tanulmány sokszorosítása és terjesztése nem megengedett, ezért rendelkeznek a Pallas Athéné alapítványok külön előfizetéssel”.

Matolcsy György unokatestvére Szemerey Tamás. Az egyik a Bankonzult, de hozzá kötődik a VS-t és most már az Origo-t is kiadó New Wave is.

A pénteken nyilvánosságra hozott szerződésekből kiderült, hogy a Bankonzult Kft.-től mind az öt budapesti alapítvány megrendelte ugyanazt a „Hazai és globális gazdasági és pénzügyi trendek” című elemzést nyomatott formában, 1 példányban, egyenként havi 750 ezer forintért. Évente 45 millió forintunkba került, hogy eljussanak az alapítványokhoz a Matolcsy unokatestvérének cégénél készült elemzések.

Nem mintha a Magyar Nemzeti Banknál nem dolgozna rengeteg elemző, de valamiért a Nemzeti Bank alapítványai mégis egy külsős cégtől rendelnek gazdasági elemzéseket.

A Pallas Athéné Alapítványok azt válaszolták a hvg.hu-nak, hogy a BanKonzult 2013 óta készíti a "Hazai és globális gazdasági és pénzügyi trendek" című havi kiadványt, a trendelemzést pedig „elsősorban olyan magyar pénzügyi befektetésekkel rendelkező intézmények, vállalati befektetők és a pénzügyi szektor szereplői rendelik meg, amelyek befektetési döntéseik során releváns, megalapozott gazdasági és pénzügyi háttérelemzésekre kívánnak támaszkodni".