Egy fillér támogatást sem kapott, megszűnik a 2000

irodalom
2016 április 29., 5:25
comments 111

"Kedves Barátaim,
megérkezett az NKA ítélete a 2000 támogatásáról --semmit sem adtak.
Jánosi Zoltán, a döntéshozó kuratórium elnöke szerint "igyekeztek megőrizni a magyar folyóirat-struktúra alapjait". Ennek örvendek.
Ezek szerint a 2000-nek több nyomtatott évfolyama nem lesz.
Köszönöm a részvétet.
István"

- jelentette be tegnap a Facebookon Margócsy István irodalomtörténész, a 2000 kulturális folyóirat alapító szerkesztője.

A lapot 1989-ben alapították, sokáig a magyar irodalmi élet meghatározó orgánumának számított.

A 2000 "hatása és jelentősége most még talán fölmérhetetlen, hogy konkrétan mekkora is, de talán nem kockáztatok nagyot, ha úgy vélem, irodalomtörténeti léptékben lesz majd utólag elgondolható és megbecsülhető. Az általa lefedett időszak legnagyobbjaitól közölt, afféle igazi "top" és elit folyóirat volt, mégsem, sohasem elitista vagy sznob" - írta róla Nyerges Gábor Ádám költő, aki sokakhoz hasonlóan a 2000-nek köszönheti első igazán fontos megjelenését.,

"Ne gondold, öcsi, hogy létezel/Amíg nem közölt le a 2000" - írta a folyóiratról emlékezetes soraiban Varró Dániel, szintén költő.

Megjegyzés: Matolcsy György bankelnök titkárnőjének Matolcsy Györgyről írt könyvére, a Sakk és pókerre a következő összegek költődtek el:

  • 5000 példány kiadása: 9,2 millió + áfa
  • hirdetési kampány: 11,3 millió + áfa
  • még 5000 példány kiadása: 9,2 millió +áfa
  • román fordítás: 9,7 millió + áfa
  • cseh fordítás: 9,7 millió + áfa
  • ukrán fordítás: 9,7 millió + áfa
  • lengyel fordítás: 9,7 millió + áfa

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt