Emberek, szedjetek szemetet - de okosan!

Hulladék
2016 április 30., 09:22

Ma reggel a családom fele (feleségem és egyik gyermekem) nekiindult, hogy csatlakozzon a TeSzedd-mozgalomhoz, és osztálytársakkal, azok szüleivel együtt közösen szedegessék a szemetet a suli környékén. A családom másik fele pedig (én és másik gyermekem) elment szőlőt kapálni, mert valakinek azt is meg kell csinálni. Meg is csináltuk. Hazafelé aztán arról beszélgettünk, miért hasznos a napelem, miért jó, ha a nap energiáját közvetlenül hasznosítjuk, nem az évmilliók alatt akkumulált energiát használjuk olaj vagy szén égetésével, ilyesmi. (Nem én kezdtem.)

Eljutottunk az üvegház-hatásig, a temészet károsításáig, meg hogy mi mindent lehet tenni ezek ellen. Lányom meg is jegyezte: például azt, amit anya és a tesóm: hogy összeszedjük a szemetet, ugye?

Hát - nem. Kedves magyarok: a TeSzedd akció nagyszerű dolog, még holnap is tart, menjetek, és szedjétek a szemetet, hogy szebb és jobb hely legyen ez az amúgy elég peches ország - de közben legyetek teljesen tisztában vele, hogy valójában mit is csináltok!

photo_camera Még holnap is tart az akció. Menjünk, takarítsunk, persze, csak közben ne csináljunk nagyobb kárt, mint hasznot!

A szemétszedés az árokpartról nem ment meg egy őserdei bálnát sem, pláne, ha kocsival megy el 25 kilométerre a hétvégén valaki a jó társaság kedvéért, mint az én kedves feleségem. 25 km, oda vissza 50, az három liter gázolaj, nyolc kiló szén-dioxid a légkörnek. Az akcióban ingyen osztogatott műanyagzsák és műanyag kesztyű is növeli a sok-sok energiával feldolgozott, majd szeméttelepre vagy égetőbe kerülő hulladék mennyiségét. (A TeSzedd akcióban nem szelektív a gyűjtés, a bozótban kallódó koszos szemét már nem alkalmas az újrahasznosításra.)

Nagyon jó dolog a TeSzedd, nagyon jó, ha sok-sok ember, főleg sok-sok gyerek próbálja együtt jobb hellyé tenni az országot, de egy pillanatig se tévesszük szem elől, hogy ez az akció nem, de legalábbis nem elsősorban a természet védelméről szól. Az őzike nem az útmenti PET-palackból rak fészket, a rétisas is inkább a peszticidektől döglik meg, ha mérgezett pockot eszik, nem azért, mert a torkán akad egy zsák erdőszélre vetett sitt. Ha őket akarjuk védeni, egész más dolgokban kell aktivitást mutatnunk.

Az óceánokban hányódó műanyag-törmelék begyűjtése, a veszélyes hulladékok eltávolítása a természetből tényleg természetvédelem, de a sörösdobozok, kólásflakonok, papírzsepik és leesett dísztárcsák kiszedése az árokból - ez csupán az emberi környezetről szól. (Érdekes, hogy az akcióban kifejezetten tilos a veszélyes hulladék gyűjtése. Idézet a program weboldaláról: "A TeSzedd! keretében nem szabad összeszedni építési-bontási törmeléket, gyógyszereket, autó akkumulátort, motorolajat, elektromos és elektronikai berendezéseket, vagy például nagyméretű autóalkatrészeket.")

Persze erről még a TeSzedd véleményformáló hatása nagyon is hasznos, de aki igazán zöld lélekkel vágna neki a hétvégi gyűjtögetésnek, lehetőleg:

  • ne kocsival menjen, pláne ne messzire
  • magyarázza el a gyerekének, hogy a szemét szedése hasznos, de otthon különválogatni a műanyagot a papírtól még hasznosabb
  • meséljen a gyerekének arról, hogy a veszélyes hulladékokat mennyire különösen fontos nem kihajigálni a természetbe
  • hazafelé menet ne argentín bélszínt egyen ecuadori banánnal és chilei vörösborral, hanem próbáljon helyi termelő helyi termékéből készült kajával jóllakni, bármilyen nehéz is ilyesmire akadni a magyar vidéken, pláne a fővárosban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.