Orbán Viktor szerint csak egy férfi és egy nő házasságát hívhatjuk családnak

POLITIKA
2016 május 01., 16:28
comments 1824

A magyar miniszterelnök a portugál Expresso című lapnak adott interjút, ezt pedig az MTI szemlézte.

E szerint Orbán beszélt egy csomó olyan dologról, amiről rendszeresen szokott: hogy senki nem kényszerítheti Magyarországot, hogy bárkit befogadjon, vagy hogy mennyire menő az alaptörvényünk.

Orbán Viktor elmondta azt is, hogy nem tart attól, hogy az unió szankcionálja Magyarországot, mert az EU nem a Szovjetunió. Hozzáfűzte: az unió alaptörvénye kimondja, hogy minden, az alkotmányos identitásra vonatkozó döntés a tagállamok hatáskörébe tartozik, tehát ha egy kötelező kvótarendszert akarnak bevezetni, meg kell változtatniuk ezt a jogszabályt.

"Ezt lehetetlennek tartom, tehát senki sem erőltethet ránk olyasvalamit, amit a magyar nép nem akar" - jelentette ki a miniszterelnök, aki csak mosolyogni tud azon, hogy sokan autokratának tartják. Hozzátette: nem ért egyet azzal a véleménnyel, amely szerint Magyarország alaptörvénye csorbítja az Alkotmánybíróság hatáskörét és a legfelsőbb bíróság fölé helyezi az Országgyűlést.

Orbán Viktor szerint a kereszténység olyan hagyomány, amelyet tiszteletben kell tartani, mert nélküle "nem éltük volna túl az elmúlt ezer évet".    

"úgy véljük, hogy egy nemzet alapja a család, és ezt védeni kell. Világossá tesszük azt, hogy csak egy férfi és egy nő házasodhat össze és alapíthat családot." (...) A Polgári törvénykönyv szerint (...) a homoszexuálisok "csinálhatnak, amit akarnak, de nem köthetnek az állam által elismert házasságot".

Majd így folytatta:

"Egy alma nem kérheti azt, hogy hívják körtének. (...) Ha egy ember egy másikkal él együtt és nem akarnak gyerekeket, nem ápolja a több ezer éves magyar hagyományt, amelynek értelmében a férfi és a nő házasodik. Ha egy férfi és egy nő együtt él, összeházasodik, gyerekeik születnek, ezt hívjuk családnak. Ez nem emberi jogi kérdés, hanem nevén nevezzük a dolgokat"

- fejtette ki gondolatait Orbán Viktor, igaz, nem teljesen értjük, mire gondolt, hiszen rengeteg együtt élő azonos nemű pár is szívesen fogadna örökbe és nevelne gyereket, csak Magyarországon ezt nem könnyű elintézni.

Magyarországon már négy éve elfogadták az alaptörvényt, és az emberek elégedettek. Senki sem akar változtatni a szabályokon, vagyis az alkotmány jól működik - mondta a miniszterelnök az interjúban az MTI összefoglalója szerint.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.