Tbc-tesztet végeznek el egy szatymazi általános iskola majdnem mindegyik diákján

Egészségügy
2016 május 02., 11:34
comments 51

Reggel óta tbc-tesztet végeznek el a gyerekeken egy szatymazi általános iskolában, ahol egy hete fertőző tüdőbetegségben halt meg egy korábban ott dolgozó nő.

A Délmagyar írt arról, hogy februárig dolgozott közmunkásként a szatymazi iskolában az nő, aki tuberkulózisban (tbc) halt meg egy hete. Az ügyben rendkívüli szülői értekezletet tartottak, és az általános iskola 260 tanulója közül szülői beleegyezéssel 250-en végzik el a tbc-tesztet.

A lapnak azt magyarázta egy szülő, hogy a takarító februárban már beteg lehetett, és meg is fertőzhetett másokat, de a betegség lappangási ideje nagyjából három hét, így ha valamelyik gyerek beteg lenne, már látszanának rajta az első tünetetek.

Magyarországon 1954 óta kötelező a tbc elleni védőoltás. Most az iskola diákjain biztonsági intézkedésként végzik el az úgynevezett Mantoux-tesztet, ami kimutatja, hogy védettek-e a tbc ellen. Ezt a tesztet később, három és hat nap múlva is megismétlik – hangzott el az M1 Híradóban.

Április elején egy debreceni óvodában volt szükség hasonló intézkedésekre, mert az intézmény egyik dolgozója tüdőtuberkulózissal fertőződött meg. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.