Boldog dalokat mormognak a gorillák, miközben esznek

ÁLLAT
2016 május 05., 10:32
comments 45

A New Scientist írta meg, hogy német kutatók miközben gorillákat vizsgáltak Kongóban, egy váratlan felfedezést is tettek: a főemlősök dünnyögve hangokat hallatnak, gyakorlatilag énekelnek, miközben esznek.

Étkezéssel kapcsolatos hangkiadásokat figyeltek már meg korábban bonobóknál és csimpánzoknál, de gorilláknál eddig soha. Két különféle hang kiadásáról van szó, és az egyik alacsony frekvenciájú hang, ami inkább tűnik valami elégedett sóhajnak vagy morgásnak.

Ráadásul nem is ugyanazt a hangot hallatják újra és újra, hanem olyan, mintha saját ételdalaikat komponálnák, mondják a kutatóik.

A torontói állatkert kutatója, Ali Vella-Irving pedig arról beszélt, hogy minden gorillának megvan a saját hangja, ami simán felismerhető, így meg lehet különböztetni ezeket a dalszerű képződményeket. És az is érdekes, hogy amikor a kedvenc élelmük kerül elő, hangosabban énekelnek. (New Scientist)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.