Világhírű lett a fotó, amin egyetlen fekete nő áll szembe több száz neonácival Svédországban

A 42 éves Tess Asplund az ország közepén fekvő Borlänge városában ment szembe a városon átvonuló neonácikkal. A szélsőjobboldali tüntetés még vasárnap zajlott, de David Lagerlöf fényképe csak a hét közepére lett ikonikus, amikor elkezdett terjedni a világsajtóban is, sok tízezres megosztásokat elérve.

A fényképen az látható, ahogy Asplund a menet legelején sétáló egyenruhás nácik elé áll be, és felemelt ököllel tiltakozik. A képen nem látni, de videofelvételeken igen, hogy utánuk még tömött sorokban jöttek a felvonulók.

A Guardian el is érte a nőt, aki elmondta, hogy dühében tette mindezt. Nem tervezte előre az akciót, de amikor rájött, hogy épp a menet mellett van, az adrenalin cselekvésre késztette:

"Nem fognak itt nácik menetelni, ez nincs rendben."

Később csatlakozott a városban zajló ellentüntetéshez, majd visszament Stockholmba, nem is gondolt többet az egészre hétfő estig, mire országos híresség nem lett a fénykép miatt.

Meg is ijesztette kicsit a médiavisszhang, mivel a nácikat sikerült feldühítenie, és kicsit aggódik, hogy baja eshet emiatt.

Svédországban komoly probléma a szélsőjobboldal megerősödése, és a svéd média előszeretettel hasonlítja most a fényképet Hans Runesson 1985-ös felvételéhez, amin egy asszony vert fejbe táskájával egy neonáci fiatalt. Az ország az azóta eltelt 30 évben jóval multikulturálisabb hellyé vált, ezért is erős a felvételen, hogy az ország egy színesbörű polgára áll szemben a nácikkal. (Guardian)