Kevés a néző, rossz az utánpótlás a focifőnök Csányi szerint

futball
2016 május 06., 12:33
comments 83

Tisztes helytállás. Ezt az elvárást fogalmazta meg évértékelőjében az Európa-bajnokságra készülő magyar válogatottal szemben Csányi Sándor. Az MLSZ-elnök szerint ez nem azt jelenti, hogy lemondott volna a továbbjutásról, de nem szeretné, hogy a csapat kudarcként élje meg az esetleges kiesést, hiszen már az is nagy eredmény, hogy 44 év után ismét kijutottunk az Eb-re. Azért azt is mondta, hogy ha a válogatott úgy játszik majd, mint a horvátok elleni barátságos mérkőzés második félidejében, akkor meglepetést okozhat az Eb-n.

Az elnök a Magyar Labdarúgó Szövetség pénteki közgyűlésén mondta el évértéklőjét, aztán tartott sajtótájékoztatót is.

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke beszél egy közgyûlés utáni sajtótájékoztatón Telkiben 2016. május 6-án
photo_camera Fotó: MTI

Csányi szerint a magyar labdarúgás egyik legnagyobb problémája, hogy nincsenek szurkolók a lelátókon.

Ennek részben az az oka, hogy stadionok épülnek, ezért nem otthon játszik a csapatok egy része (a Haladás most Szombathely helyett Sopronban, a Videoton Székesfehérvár helyett Felcsúton az MTK meg három másik helyszínen lépett pályára a bajnokság második felében). Ráadásul szerinte az élvonalbeli bajnokság színvonala is javult, így ez sem lehet akadálya a nézőszám-emelkedésnek.

Vagyis a megoldás a jobb marketingmunkára, a klubokkal közösen kidolgoznak majd egy akciótervet.

Csányi arról számolt be, hogy 2015-ben rekordösszegű TAO-pénz, 43 milliárd forint érkezett a labdarúgásba.

Az MLSZ által felhasznált összegből 4 milliárdot az utánpótlásra, 3 milliárdot az amatőr díjak csökkentésére és szintén 3 milliárdot infrastruktúrafejlesztésre fordítottak.

Kiemelte, hogy 200 program esetében találtak hibát az ellenőrzés során, 740 millió forintot visszafizettettek. Az MLSZ egyébként a 2015-ös évet 316 millió forintos nyereséggel zárta.

Három területen sikerről számolt be Csányi: a női futballban, a futsalban és sportdiplomáciában egyértelmű fejlődés tapasztalható meglátása szerint. Szintén pozitívumként említette, hogy 2011 óta 586 pálya épült, illetve hogy húsz stadion szerepel a Nemzeti Stadionfejlesztési Programban.

Az utánpótlással kapcsolatban viszont elégedetlenségének adott hangot.

Az U20-as vb-n szerinte helyt állt a nyolcaddöntőben búcsúzott magyar csapat, de más eseményre nem sikerült kijutnia a különböző válogatottaknak.

Továbbra is abban látja a sikertelenség okát, hogy kevés fiatal jut szóhoz az élvonalban. Kiemelte, hogy

eddig azt gondolta, az akadémiák nem végeznek megfelelő munkát,

de a Double Pass elemzése szerint a 8-14 éves korosztálynál van a legnagyobb probléma, azaz az akadémiák már nem megfelelő alapanyagból dolgoznak. Viszont azt is kijelentette, a jövőben azok az akadémiáknak kapnak kiemelt támogatást, amelyek NB I-ben, vagy legalább NB II-ben futballozó játékosokat tudnak felmutatni.

Az élvonalra áttérve jelezte, 60-ról 75 százalékra nőtt a magyar játékosok aránya, míg 5-ről 10 százalékra emelkedett az U21-es játékosok szereplése. Az NB II-ről azt mondta, kissé szétesett, egyik része közel van az élvonalhoz, a másik pedig messze elmarad tőle, így kíváncsian várja mit hoz majd, hogy 16-ról 20 csapatosra emelték a létszámot.

A sajtótájékoztatón a Puskás Ferenc Stadionról is beszélt az MLSZ-elnök. Elmondta, újra kellett tervezni, de megérte várni, mert jobb lett a végleges terv, mivel a lelátók meredekebbek lesznek, ezáltal igazi katlan hangulatú aréna épül majd. Jelezte, a stadion 2019 márciusára készülhet el, így szerinte 2021 előtt nem valószínű, hogy európai kupadöntőnek adhatna otthont. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.