A kazah rendőrség nem hagyja, hogy tüntessenek a földreform ellen

Ma aktivistákat állított elő a rendőrség Kazahsztán legnagyobb városában, Almatiban, és lezárta a város főterének azt a részét, ahová gyülekezést hirdettek, a tiltakozásra érkezőket pedig nem engedik be a térre, hogy elejét vegyék az újabb, földreformellenes tüntetésnek.

Amirzsan Koszanov ellenzéki politikus a Reutersnek telefonon azt mondta, hogy az előállított aktivisták közül a hatóságok senki ellen sem emeltek vádat. Mint mondta, nem hagyja el az otthonát, mert kint várnak rá a rendőrök. Szerinte a hatóságok fellépése megelőző intézkedés, amivel a további tüntetéseket akarják megakadályozni.

Egy másik aktivista, Muhtar Tajzsan a Facebook-oldalán arról számolt be, hogy rendőrök vitték őt el reggel, amint elhagyta az otthonát. Négy órát töltött a fogdában egy másik aktivistával, mielőtt hazaengedték. Pedig Tajzsan csütörtökön előre jelezte a Facebookon, hogy nem vesz részt a földreform elleni tüntetésen.

Az utóbbi két hétben az ország több nagyvárosában voltak tiltakozások a tervezett földreform miatt, ami lehetővé tenné, hogy a kormány kazah vezetésű vegyesvállalatoknak adjon el földeket.

A tüntetéseket azok a félelmek váltották ki, hogy külföldiek, köztük a szomszédos Kína cégei földhöz juthatnak. A jogszabály egyes bírálói szerint ez a lépés nemzetbiztonsági fenyegetést jelent, a tüntetők szerint kínai területszerzés zajlik.

A Kazahsztánt 1989 óta vezető Nuszrultan Nazarbajev elnök valamelyest engedett a tiltakozóknak, és csütörtökön bejelentette, hogy az eredetileg július 1-től hatályba lépő jogszabály bevezetését az év végéig elhalasztják, de a további tiltakozásokkal szemben határozottan fel fognak lépni. A bejelentése után benyújtotta lemondását a gazdasági miniszter.

A közép-ázsiai volt szovjet köztársaság vezetése tavaly módosította a földtörvényét azzal a céllal, hogy felgyorsítsa a termőföldek privatizációját. Habár a módosítás értelmében a külföldiek továbbra sem vásárolhatnak termőföldet, a módosítás 10-ről 25 évre tolta ki a földek külföldiek általi bérlésének maximális idejét. (MTI, BBC)