Ferenc pápa már a nők előtt is megnyitná a papi hivatást

egyház
2016 május 12., 17:07
comments 105

Lehetségesnek nevezte a női diakónusok bevezetését Ferenc pápa csütörtökön, hangsúlyozva, hogy külön bizottságot állít fel ennek tanulmányozására.

photo_camera AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE

Ferenc pápa az egész világból érkezett női szerzetesrendek mintegy kilencszáz főnökasszonyát fogadva a Vatikánban kijelentette, "az egyháznak be kell vonnia a felszentelt és a laikus nőket a konzultációban való részvételbe, de a döntéshozatalba is, mivel szüksége van a nők szemléletére. A nőknek az egyházban való növekvő szerepe nem feminizmus:

az egyház iránti felelősség megosztása a keresztségben részesült minden személynek joga, férfiaknak és nőknek egyaránt".

Az egyik szerzetesnő tette fel a kérdést az egyházfőnek, hogy a nők miért vannak kizárva a diakónus-szolgálatból. Ferenc pápa ezt követően jelentette be, hogy bizottságot állít fel a kérdés tanulmányozására.

A jelenleg csak férfiaknak fenntartott diakónus (szerpap) szolgálat az egyházi rend első fokozata. A diakónus áldozópappá még nem szentelt személy. A II. vatikáni zsinat szerint megszabott feladata a keresztség, az oltáriszentség kiszolgáltatása, közreműködés házasságkötésben, temetés, zsolozsma, paraliturgiák vezetése. A misén felolvassa az evangéliumot, homíliát mondhat, a püspöknek, illetve papnak segédkezik.

Ferenc pápa megválasztása óta a nők egyházi szerepének erősítését szorgalmazza. Beszédeiben gyakran hangsúlyozza, hogy problémamegoldáskor nők véleményét is meghallgatja, mivel a nők "képesek a dolgok mögé látni". Ferenc pápa idén a nagycsütörtöki lábmosás szertartását is úgy módosította, hogy a papok szerzetes és laikus nők lábát is megmoshatják.

Walter Kasper német bíboros úgy kommentálta Ferenc pápa bejelentését, hogy

"számos ellenállással" fog az egyházban találkozni.

Kasper bíboros néhány éve már felvetette a női diakonátus bevezetését, és korábban Carlo Maria Martini néhai milánói érsek is szorgalmazta. A kérdés tanulmányozása "most is megosztó lesz. Sokan ellenzik a nők diakónus szentelését, mivel a nők pappá való szentelése előszobájának tartják" - fogalmazott Walter Kasper. Hozzátette, hogy az egyházban már "most is nagyon sok nő végez diakónus feladatokat teljes csendben és bármilyen elismerés nélkül". (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.