Matolcsy embere teljesen nyíltan beszél arról, hogy a Fidesz választási sikeréhez van szükség a Matolcsy-alapítványokra

gazdaság
2016 május 15., 10:57
comments 537

Újra a tévében járt Lentner Csaba, a Matolcsy-alapítványok kurotóriumi tagja, aki legutóbb a HírTévében vezette le, hogy igazából nem is közpénz az MNB pénze, és nem is azzal volt baj, ahogy ezt baráti zsebekbe folyatták („ugyan, néhány milliárd”), hanem azzal, hogy ez kiderült (azt is elmondta akkor, hogy az Alkotmánybíróság hátbadöfte Matolcsy Györgyöt).

Most viszont még súlyosabbakat mond, mivel ezúttal az Echo tévés baráti közegbe ment.

Lentner, mint elmondja, minden egyes egyetemi oktató és hallgató fejébe bele szeretné verni azt a káoszt, amit ő gondol a világról. És azt gondolja, ehhez azért van szükség, hogy a Fidesz 2018-ban nyerni tudjon. Ezért van szükség arra, hogy a Matolcsy-alapítványok azt a pénzt, amit nem lopnak el a 265 milliárd forintunkból, ideológiai munkára költsék, derül ki vallomásából.

Rövid monológját változtatás nélkül közöljük.

„Énnekem meggyőződésem, hogy

a 2018-as választás az azon fog múlni, hogy mi, a mi koncepciónk, a mi elveink, a gazdaságpolitikánk, társadalompolitikai szemléletünket a társadalom mennyire fogja elfogadni.

Nézd, Zsolti, ez az elfogadottság, ez nem plakátok, nem postaládákba bedobott fecnik szintén fog menni, hanem igenis szellemi, tudományos műhelyeknek a produktumait,

magát a gondolkodást, a közgondolkodást kell ahhoz megváltoztatni, de országos szinten, hogy az emberek elfogadják, elhiggyék, tudomásul vegyék és akarják ezt a fajta gazdaságpolitikai tevékenységet.

Így hát az évtizedeken át neoliberális irányba eltolt közgazdasági és jogi felsőoktatásnak a generális megváltoztatása van szükség. (...) A neoliberális gazdaságpolitika helyébe 2010-től belépett egy olyan gazdaságpolitika, amely az államnak a szerepét megerősíti, de annak érdekében, hogy az állam polgárait és a piaci szereplőket meg tudja védeni. Válságok, katasztrófák, természeti, öö, zuhanások esetén. Ehhez a gazdaságpolitikához

nem elég, hogy mi páran, egyetemi tanszékeken tudjuk, hanem ennek a gondolkodásnak le kell menni minden egyes egyetemre, nem csak privilegizált egyetemre, minden egyes egyetemre, minden egyetemi oktatónak a fejébe. A hallgatók esetében rendelkezniük kell ezzel a tudással.

Ehhez pedig könyvek kellenek, új típusú közgazdasági oktatásra van szükség,

tehát az egészet, ami idáig volt, azt le kell cserélni, ki kell iktatni.

Utóvédharcok vannak, a neoliberális értelmiség részéről, a Magyar Tudományos Akadémia egy ilyen beszorult, korábbi, az MSZP-SZDSZ-szel kiesett, benyomult, tehát az akadémián próbálják magukat tartani. Ez egy harc. Szellemi csoportok közötti harc. És ebben tehát Matolcsy György, aki ebben vezéralak, emblematikus figura, ennek az egész ánordtoxiának, és hát a támadás.

Nyilvánvaló, hogy oda kell lőni, ahol a legsűrűbb a szellemi atmoszféra.”

A videón 23:55-tól:

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.