Kétszeresen megtérülő befektetés a menekültekre költött pénz egy új tanulmány szerint

POLITIKA
2016 május 18., 10:27
comments 397

A tavaly Európába érkezett menekültekre költött minden euró kétszeresen térülhetne meg öt éven belül egy friss tanulmány szerint. A tanulmányt Philippe Legrain, az Európai Bizottság elnökének volt gazdasági tanácsadója jegyzi, és a Tent Foundation nevű menekültsegítő civil szervezet és az Open Political Economy Network nevű új thinktank adta ki.

Legrain részben már kutatásokkal igazolt állításokból indul ki, például abból, hogy

a közhiedelemmel szemben a menekültek megjelenése a munkaerőpiacon nincs negatív hatással a bérekre.

De vannak újszerű következtetései is. "A legalapvetőbb tévedés, hogy a menekültek terhet jelentenének. Pedig ezt még azok is osztják, akik a befogadásuk mellett vannak, mert ők azt hiszik, hogy ez ugyan költséges, de emberileg helyes cselekedet" - mondja.

Ezzel szemben Legrain szerint a menekültek befogadása rövid távon is megtérülő befektetés, mert ha a menekülteknek munkát adnak, az

  • egyrészt további munkahelyeket teremthet, mert a pénzkereső menekültek fogyasztóként is megjelennek a piacon;
  • ezzel fellendítik a keresletet termékek és szolgáltatások iránt;
  • de ha csak egyszerű, kétkezi munkásként is helyezkednek el, azzal is álláshelyeket teremtenek magasabb beosztásokban;
  • a jövedelmüket terhelő adókkal és járulékokkal azonnal finanszírozni kezdik az európai ellátórendszereket.

Ráadásul a menekültek integrációja megoldást jelenthet Európa rövid távú demográfiai kihívásaira is: a számítások szerint 2030-ra 8,7 millió fővel csökkenhet a munkaképes európai népesség, miközben az eltartott idősek száma 4,7 millióval gyarapodhat, komoly terheket róva az ellátórendszerekre.

Legrain szerint ugyanakkor ahhoz, hogy a menekültek befogadása tényleg megtérülő befektetés legyen, lépéseket is kell tenni:

  • meg kell teremteni a lehetőséget, hogy a menekültek már a menekültügyi eljárás idején munkába állhassanak és eltarthassák magukat;
  • ezért olyan régiókban kell őket elhelyezni, ahol munkaerőhiány van;
  • gyorsítani kell a származási országukban megszerezett végzettségük elismerését, hogy például egy szíriai gyógyszerész gyógyszerészként helyezkedhessen el.

Amennyiben ez nem történik meg, az a megtérülés esélyeit rontja. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.