3,4 milliárd forint kellene ahhoz, hogy Magyarországon felszámolják az extrém szegénységet

A magyar GDP 0,01 százalékának átcsoportosítása elég lenne ahhoz, hogy ne legyen extrém szegénységben élő ember az országban – írja az Index az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetének (ILO) tanulmányára hivatkozva, amit pdf-ben itt érhet el.

Az ILO szerint az számít igazán durván szegénynek, akinek a napi jövedelme nem éri el a vásárlóerő-paritáson számolt 3,1 dollárt, ez Magyarországon 870 forint. Ennek felszámolását durván 3,4 milliárd forintból ki lehetne hozni.

Ahhoz, hogy ne maradjon Magyarországon relatív szegénység sem – ide azok számítanak, akik jövedelme nem éri el az adott ország medián jövedelmének 60 százalékát –, már nagyobb erőfeszítés kellene, a GDP 0,87 százalékának átcsoportosítása, ami kb. 300 milliárd forint.

Hogy az ILO szerint melyik országban nagyjából mekkora jövedelem-átcsoportosításra lenne szükség, ezen az interaktív térképen nézheti meg. Globális szinten egyébként évi 600 milliárd újraosztásáról beszél a szervezet (ez hat magyar GDP-nek felel meg), hogy ne legyen szélsőséges nélkülözés.

Persze az ILO sem gondolja azt, hogy elég pénzt adni a szegényeknek, inkább jobb munkahelyek és szociális ellátások javításának szükségességéről írnak.