42,5 ezer forintos csodacipőkben irtották a parlagfüvet az FM civiljei

politika
2016 május 19., 04:59
comments 115

A korábbi részek tartalmából:

  • az emberek összeadtak 1,1 milliárd forintot parlagfűirtásra az adó 1 százalékából
  • ezt a földművelésügyi minisztérium teljesen másra akarta költeni
  • a felháborodás hatására 642 milliót visszaosztottak erre a célra
  • ebből 540 milliót 160, szinte találomra kiválasztott civil szervezet között osztottak szét, egy gépbeszerzési pályázaton.

A hvg.hu most – elég hosszú várakozás után – megkapta a parlagfűirtásban nagyrészt totálisan tapasztalatlan civil szervezetek beszámolóját. Pontosabban a 160 szervezet kb. felének a beszámolóját, mert csak ezeket kapták meg, és ezekből is bemondásra kell elhinni, hogy bármennyi parlagfüvet is irtottak a beszerzett csodagépekkel. A beszámolók a 2015 március-júniusi időszakra vonatkoznak.

Szinte az összes pályázó elvitte a pályázható 5 milliós összeget. A legtöbben traktort vettek, a legtöbben 2-3,5 milliós traktort vásároltak, de volt, aki négymilliósat. A közpénzből vett traktorok elhelyezéséről elég volt aztán nyilatkozni. De vásároltak 2-3 százezres fűkaszákat, védőfelszereléseket, macheteszárat.

De ebben elég nagy szórás volt:

volt, aki 18,5 ezerért vett kézi gyomkiszedőt, más 9 ezerért vett vasvillát és gereblyét, megint más 2,5 ezerből kihozta ugyanezt.

Az egyik szervezet egy motoros háti kaszát vett 316 ezerért, egy másik meg kettőt. De a legjobb talán az a szervezet, amelyik 5 darab munkavédelmi cipőt vett 212 ezer forintért, azaz darabját 42,5 ezerért.

A szervezetek előre vállalták öt évre, helyrajzi számok alapján, hogy hol fogják irtani a parlagfüvet, de a jelek szerint azt nem ellenőrzi senki, hogy a munkát valóban elvégezték-e, vagy hogy egyáltalán parlagfű-fertőzött területekről van-e szó. Nincs semmi a pályázatban, ami a levegőben mérhető pollenkoncentrációhoz kötné a munka ellenőrzését. Egyébként volt olyan szervezet, amelyik csak júniusban tudta megkezdeni a munkát, tehát nem sikerült a virágzás előtt hozzálátni.

Néhány szervezet egészen nevetséges fotókkal próbálta igazolni, hogy az új eszközök hatására „még inkább feladatának érzi a parlagfű-mentesítést”. Néha olyan gazos területekről készült fotókat mellékeltek bizonyítékként, ahol egy darab parlagfű nem termett.

Az egyik szervezet leírta, hogy egy helyi lőtér üzemeltetőjének kérésére is dolgoztak három napon át, ami felveti a kérdést, hogy közcélt szolgált-e a munka. Egyébként nem csak eszközöket, hanem

dedikált közmunkásokat is kaptak

a parlagfűirtást vállaló civilek. De az egyik szervezet arra panaszkodott beszámolójában, hogy a közmunkások túl sokat vannak táppénzen. (hvg.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.