Hírek, amiket nem szabad beszopni, ha az egyiptomi gépszerencsétlenségről olvasol

Minden alkalommal, mikor valamilyen katasztrófa történik, és először csak rettentően kevés információt lehet beszerezni arról, mi történhetett. Ráadásul ezek az elején gyakran ellentmondanak egymásnak. Ilyankor a kamu híroldalak egyből rárepülnek az emberek híréhségére, hogy kamu híreket adjanak el az olvasóknak.

A Buzzfeed összeszedte, hogy a csütörtök délelőtti légikatasztrófa után mivel próbálták meg átverni az olvasókat.

Hatalmas kamucsóvát húzott maga után a tűzgolyó

Nem sokkal azután, hogy csütörtök délután lezuhant a az EgyptAir MS804 számú, Párizs-Kairó járata már terjedni kezdett egy videó az interneten, amin egy tűzgolyó volt látható, amiről azt állították, hogy az egyiptomi gép az. Persze csak kamu volt.

A kamu tűzgolyó végigszántott a viral-videos.today nagyszerű oldalán is.

A 7 News Sydney nevű oldalnak már ennél tovább jutott, nekik azt is sikerült megtudniuk, hogy egy görög halász a saját szemeivel látta a nem létező tűzgolyót. Így már sokkal hihetőbb. Ráadásul az amúgy is megállíthatatlanul terjedő videót még megtolták egy angol nyelvű narrációval is.

A githiicyrus felhasználó gyorsan feltöltötte a Youtube-ra is, hogy úgy tűnjön, mintha friss lenne.

Pedig a tűzgolyó már tavaly is ott hasított a videómegosztón.

Konzerv hírek

Ugyanúgy beindultak az üdítős dobozból készült bombáról készült képek is, amiknek megint csak semmi közük a most lezuhant egyiptomi géphez. A képek az Iszlám Állam hivatalos lapjából, a Dabiq-ból származnak. Igaz, ezek a képek már novemberben is előtték, amikor egy orosz utasszállító zuhant le a Sínai-félszigetnél.

A csütörtöki nap népszerű hazugsága volt az is, hogy a gép lezuhanása után a görög hatóságok egy repüléstilalmi zónát hoztak létre ott, ahol a roncsokat keresték.

Iszonyat beindultak azok a posztok is, ahol valaki azt állította, hogy a a kép gépen utazó anyjáról készült közvetlenül a halála előtt.

Az együttérzésünk nagyjából addig tart, amíg egy rövid képkeresés után ki nem derül, hogy az anyáról készült kép egy mexikói-amerikai dalszerzőt ábrázol, aki a gép közelében sem volt.

A gép darabjait kihalászó mentőegységeklről is gyorsan kiderült, hogy a kép, amin roncsokat húznak ki a tengerből, még márciusban készült egy ukrán teherszállító gép baleseténél.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.