Issam Abuanza az első brit orvos, aki csatlakozott az ISIS-hez

2016 május 24., kedd 16:48
407

2007-ben szerzett engedélyt a praktizáláshoz az a pakisztáni nemzetiségű brit állampolgár, akiről kiderült, tavalyelőtt az ISIS-hez csatlakozott, és kint szolgál Szíriában.

A 37 éves Issam Abuanza nővére, Najla a BBC-nek azt mondta, a szülei sosem fognak megbocsátani fiúknak.

Az ISIS eddig főleg abban volt hatékony, hogy tinédzsereket, azaz könnyebben befolyásolható személyeket toborzott Nyugat-Európából. Több ezer fiatal hagyta el otthonát, hogy csatlakozzon a szélsőségesekhez.

Abuanza viszont tanult orvos, de ezt inkább az ISIS javára fordítja.

Annál az emlékezetes esetnél, amikor jordán pilótákat égettek el élve a fanatikusok, a doktor azt írta Facebookjára, sajnálja, hogy nem lehetett ott.

„Segítettem volna kezelni őket, hogy lassabban égjenek el, és akkor még jobban kínlódtak volna” - írta az esetről, de ugyanígy ujjongott, amikor Párizsban terrormerényleteket követtek el idén szélsőségesek.

A férfi otthonhagyta feleségét, aki azt állítja, fogalma sem volt, mit tervez a férje, aki elutazása előtt egy scarborough-i kórházban gyógyított.

Az ISIS amúgy kifejezetten jól járt vele, mert amint megérkezett rohamtempóban kezdte el szervezni, hogy a szervezet soraiba minél több orvos belépjen, tavaly arról posztolt, hogy milyen boldog, mert 11 doktor érkezett az ISIS-hez Szudánból.

Erin Saltman ISIS-szakértő szerint nem kell annyira csodálkozni Abuanza történetén: az ISIS, sokkal inkább mint az inkább csak harcosokat toborzó al-Kaida, odafigyel arra, hogy a társadalom minden szegletéből, mindenféle foglalkozású embert maga köré gyűjtsön, azért mert – akárcsak a náci vagy a szovjet propaganda szerint – „mindenkinek megvan a maga feladata az iszlán utópia építésében”.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt