Rengeteg magyar hal meg, mert nem elég korszerű az egészségügy

Egészségügy
2016 május 24., 13:27
comments 290

A 75 évesnél fiatalabb elhunytak 41,5 százalékának megmenthető lenne az élete Magyarországon a legújabb orvostudományi ismeretekkel és műszaki lehetőségekkel - derül ki az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) kedden közzétett jelentéséből.

Az uniós átlag 33,7 százalék volt, 2013-as adatokat vizsgáltak. Az EU-s statisztikát Románia rontja leginkább, ott gyakorlatilag minden második elhunyt halála megelőzhető lenne az orvostudomány mai szintjén. A "szükségtelenül" elhunytak aránya hasonlóan rossz volt a három balti tagállamban, Lettországban (48,5 százalék), Litvániában (45,4) és Észtországban (42,5). Ezután jövünk mi, Máltával és Horvátországgal, még mindig messze az uniós átlagnál rosszabb aránnyal.

A legkisebb - 23,8 - százalékos az elkerülhető halálesetek aránya Franciaországban, de lényegesen átlag alatti Dániában (27,1 százalék), Belgiumban (27,5), Hollandiában (29,1) és Spanyolországban (31,3 százalék) is.

A "szükségtelenül" elhunyt 75 éven aluliak csaknem fele szívrohamban (38 százalék) és agyvérzésben (12 százalék) halt meg, a végbélrákban elhunytak 12, az emlőrák halottjai 9, a magas vérnyomással összefüggő betegségekben elhunytak 5 és a tüdőgyulladásban meghaltak 4 százaléka lett volna megmenthető az orvostudomány jelenlegi állása szerinti, időben történő kezeléssel 2013-ban. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.