Félmillió rákos halált okozhatott a 2008-10-es nagy pénzügyi válság

Egy friss kutatás következtetései szerint félmillió ember halálát okozhatta az 2008-10 között, hogy a pénzügyi válság miatt nem tudták fizetni rákos betegségük kezelési költségeit.

Az adatokat a korábbi kutatásokból vezették le, melyek szerint a munkanélküliség növekedése és az egészségbiztosítás költségvetésének ezzel párhuzamos csökkenése érezhető növekedést okoz a rákos halálesetekben.

"Elemzésünk alapján úgy becsüljük, hogy a gazdasági válság csak az OECD 34 tagországában legalább 260 ezer rákos halálesetet okozhatott 2008-2010-ben. Ez alapján világszerte bőven félmillió felett lehet azon rákos halálesetek száma, amelyek amúgy megfelelő ellátással megelőzhetők lettek volna" - mondta a kutatás vezetője, Mahiben Maruthappu, az Imperial College London kutatója.

Számításai szerint csak az EU-ban 160 ezren vesztették életüket azért, mert munkájukat, egészségbiztosításukat elveszítve nem tudták finanszírozni a kezelést. Az Egyesült Államokban 18000, Franciaországban 15000 megelőzhető halálesetet becsülnek.

2012-ben világszerte 8,2 millióan haltak meg rákban. És mert a rák a vezető halálok a világban Maruthappu szerint "fontos megérteni, hogy hogyan hatnak a gazdasági folyamatok a rák túlélési esélyeire". (AFP via Telegraph. Címlapkép: Patrick Denker / Flickr CC BY 2.0)