Az élet fontos alkotóelemeit találta meg az üstökösön vizsgálódó Rosetta űrszonda

űr
2016 május 27., 20:59
comments 37

Aminosavat és foszfort, az élet fontos alkotóelemeit talált a Rosetta űrszonda a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökös gázaiban. A fehérjékben megtalálható 23 aminosav közül a legegyszerűbbet, a glicint találta meg az üstököst körülvevő párafelhőben nemzetközi kutatócsapat.

Ez az első alkalom, hogy közvetlenül aminosavat találtak egy üstökös ritka légkörében.

Forrás: <a href="http://blogs.esa.int/rosetta/2014/11/13/philae-the-happy-lander/" target="_blank">ESA Rosetta blog</a>
photo_camera Forrás: ESA Rosetta blog

Bár a csillagok közötti térben eddig már több mint 140 különböző molekulát felfedeztek, köztük soha nem volt még aminosav. A NASA által egy üstökösről gyűjtött pormintában találtak már glicinre utaló jelet, a minta szennyezettsége miatt azonban az földi eredetű is lehetett.

A 67P/Csurjumov-Geraszimenko kigőzölgéseiben a Rosina mérőműszer már 2014 októberében észlelt glicint. Az aminosav a megfigyelések szerint akkor érte el legnagyobb koncentrációját, amikor az üstökös a Naphoz legközelebb jutott, és ekkor volt legerősebb a kigőzölgése is. A kutatók metil-amint és etil-amint is ki tudtak mutatni - ez a két molekula szükséges ahhoz, hogy a jégből glicin keletkezzen. A glicin az egyetlen aminosav, amelynek keletkezéséhez nincs szükség folyékony vízre.

Az aminosav mellett a Rosina csapata foszfort is talált, ez az első alkalom, hogy ilyen kémiai elemre bukkantak egy üstökösön. A foszfor fontos szerepet játszik a DNS felépítésében, így minden élőlény számára kulcsfontosságú.

"Az aminosavak és a foszfor, valamint további, a Rosina által korábban észlelt szerves molekulák felfedezése alátámasztja azt az elméletet, mely szerint a földi élet keletkezéséhez üstökösöknek is köze van" - mondta Matt Taylor, a Rosetta projektvezető kutatója, az Európai Űrügynökség (ESA) munkatársa. (MTI, Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.