Nem, nem fog bekékülni a strandokon a víz, ha valaki belepisál a medencébe

meghökkentő nemtudomány
2016 május 27., 07:31
comments 138

A kormány kedvenc bulvárlapján futott pár hete óriásit, hogy lebuknak a notórius vízbepisilők, mert egy magyar találmány miatt be fog kékülni a víz ott, ahol valaki a vízbe hugyozik. A Ripost posztja 18 ezer megosztásig jutott, csak az a baj vele, hogy egy szó sem igaz belőle.

A hír elterjedése után ugyanis megkérdeztük a fővárost, hogy valóban készülnek-e ilyen lépésre a budapesti medencékben. Kérdésünket a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt-hez irányították, ahonnan ezt a választ kaptuk:

"A Főpolgármesteri Hivatal Városigazgatóság Főosztálya által továbbított kérdésére reagálva, ezúton szeretném Önt arról tájékoztatni, hogy a BGYH Zrt. egyik medencéjében sem fog olyan szert használni, mely a vizeletet elszínezné, hiszen nincs is tudomása ilyen jellegű készítményről. Magyarországon egész biztosan nincs ilyen termék forgalomban, de szakértő
kollégák szerint egész Európában sem található."

Update: félórával az első válasz megérkezése után kaptunk még egy levelet a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt-től, ezúttal a vállalat igazgatójától, aki viszont már arról írt, hogy bár létezik olyan szer, ami a vízben lévő ammóniumot kimutatja és elszínezi a vizet, de Magyarországon ez nincs ellenőrizve és tesztelve, sem engedélyezve és egyelőre nem is tervezik a bevezetését.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.