Nem, nem fog bekékülni a strandokon a víz, ha valaki belepisál a medencébe

2016 május 27., péntek 7:31

A kormány kedvenc bulvárlapján futott pár hete óriásit, hogy lebuknak a notórius vízbepisilők, mert egy magyar találmány miatt be fog kékülni a víz ott, ahol valaki a vízbe hugyozik. A Ripost posztja 18 ezer megosztásig jutott, csak az a baj vele, hogy egy szó sem igaz belőle.

A hír elterjedése után ugyanis megkérdeztük a fővárost, hogy valóban készülnek-e ilyen lépésre a budapesti medencékben. Kérdésünket a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt-hez irányították, ahonnan ezt a választ kaptuk:

"A Főpolgármesteri Hivatal Városigazgatóság Főosztálya által továbbított kérdésére reagálva, ezúton szeretném Önt arról tájékoztatni, hogy a BGYH Zrt. egyik medencéjében sem fog olyan szert használni, mely a vizeletet elszínezné, hiszen nincs is tudomása ilyen jellegű készítményről. Magyarországon egész biztosan nincs ilyen termék forgalomban, de szakértő
kollégák szerint egész Európában sem található."

Update: félórával az első válasz megérkezése után kaptunk még egy levelet a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt-től, ezúttal a vállalat igazgatójától, aki viszont már arról írt, hogy bár létezik olyan szer, ami a vízben lévő ammóniumot kimutatja és elszínezi a vizet, de Magyarországon ez nincs ellenőrizve és tesztelve, sem engedélyezve és egyelőre nem is tervezik a bevezetését.