Dübörög az üzlet a MET-nél

gazdaság
2016 május 30., 12:58
comments 35

Megjelent a MET Magyarország Zrt. 2015-ös eredménye. Íme:

A magyar elit – a Mol Nyrt.-n kívül többek között Garancsi István és a Csányi-közeli Nagy György tulajdonában álló – nagy gázüzletes cégéről sokat írtunk már, főként azért figyelhetett fel rá az ország, mert tulajdonosai 2012-ben 55 milliárd forint osztalékot szedtek ki belőle. De a fenti ábrán látszik, azóta is szépen áramlik ki a pénz, tavaly 7,6 millió euró, azaz 2,4 milliárd forint osztalék ütötte a tulajdonosok markát.

Az árbevétel újra nőtt – 158 milliárd forintról 186,7 milliárd forintra –, főleg az export miatt: most már a külföldről szerzett bevétel teszi ki az árbevétel 27 százalékát (2014-ben még 8 százalék volt ez az arány). Az export szinte egésze a "nem engedélyköteles földgázkereskedelmi és egyéb tevékenységből" keletkezett, míg a belföldi bevétel szinte egészében engedélyköteles földgázkereskedelemből. Igaz, eközben emelkedtek a cég költségei is, szóval a nyereség nem ugrott meg, sőt, az adózott eredmény minimálisan negatív lett.

Pedig fontos lenne a cégnek, hogy termelje a pénzt erőteljesen a jövőben is, ugyanis a hitelnyilvántartás szerint 2015 februárban az ING Bank londoni fiókja vezette csoporttól 400 millió euró hitel terhelődött a cég eszközeire. Ez elképesztően sok pénz, vagy 124 milliárd forint. A cég 2015 végi mérlegében ebből 262 millió euró, mintegy 81 milliárd forint kötelezettség látszott.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.