A cincinnati állatkert igazgatója állítja, hogy jó döntés volt lelőni a gorillát

Hétfőig kétszázezren írták alá azt az online petíciót, amiben Harambe, a cincinnati állatkert 17 éves hím gorillájának lelövése ellen tiltakoznak. Az állatot szombaton kellett lelőni, amikor egy négyéves gyerek valahogy átmászott a gorillák kifutójának kerítésén, és beleesett a biztonsági árokba.

Harambe bemászott a gyerekért. Az esetről készült felvételek alapján nehéz eldönteni, hogy csak játszott vele, óvni próbálta, vagy éppen széttépni készült. Az állatkert vezetése és a gondozók azonban úgy döntöttek, hogy ha egy négyéves gyerek életéről van szó, akkor nem éri meg kockáztatni.

És mert az altatólövedék használata is kockázatos lett volna - ezek nem hatnak gyorsan, és akár még fel is zaklathatták volna a csupa izom, kétszáz kilós állatot, ami eleve elég agitáltnak tűnt -, az agyonlövés maradt az egyetlen választás.

Az állat halála - veszélyeztetett fajhoz tartozik, amiből szabadon már csak 175 ezer példány él - nagyon felzaklatta az ilyenre érzékenyeket, akik egyrészt az állatkert vezetésének a fejét követelik, másrészt a gyerek szüleit teszik felelőssé a történtekért.

A sztori odáig fajult, hogy már a gyerek szüleinek múltjában vájkálnak, így derülhetett ki, hogy apjának hosszú priusza van - amitől ugyan kicsit sem vállik veszélytelenebbé az a szitu, hogy egy kétszáz kilós, agitált állat abajgatta a gyerekét.

Az állatkert igazgatója, Thayne Maynard hétfőn sajtótájékoztatón állt ki a döntés és munkatársai mellett. "Visszatekintve is ugyanezt a döntést hoznánk" - mondta. A gorillák kifutóját a közönségtől elválasztó, egy méter magas kerítést megfelelőnek tartja, bár ezt azért most újra meg fogják vizsgálni. (Via Gawker, Daily Mail)