A cincinnati állatkert igazgatója állítja, hogy jó döntés volt lelőni a gorillát

Hétfőig kétszázezren írták alá azt az online petíciót, amiben Harambe, a cincinnati állatkert 17 éves hím gorillájának lelövése ellen tiltakoznak. Az állatot szombaton kellett lelőni, amikor egy négyéves gyerek valahogy átmászott a gorillák kifutójának kerítésén, és beleesett a biztonsági árokba.

Harambe bemászott a gyerekért. Az esetről készült felvételek alapján nehéz eldönteni, hogy csak játszott vele, óvni próbálta, vagy éppen széttépni készült. Az állatkert vezetése és a gondozók azonban úgy döntöttek, hogy ha egy négyéves gyerek életéről van szó, akkor nem éri meg kockáztatni.

És mert az altatólövedék használata is kockázatos lett volna - ezek nem hatnak gyorsan, és akár még fel is zaklathatták volna a csupa izom, kétszáz kilós állatot, ami eleve elég agitáltnak tűnt -, az agyonlövés maradt az egyetlen választás.

Az állat halála - veszélyeztetett fajhoz tartozik, amiből szabadon már csak 175 ezer példány él - nagyon felzaklatta az ilyenre érzékenyeket, akik egyrészt az állatkert vezetésének a fejét követelik, másrészt a gyerek szüleit teszik felelőssé a történtekért.

A sztori odáig fajult, hogy már a gyerek szüleinek múltjában vájkálnak, így derülhetett ki, hogy apjának hosszú priusza van - amitől ugyan kicsit sem vállik veszélytelenebbé az a szitu, hogy egy kétszáz kilós, agitált állat abajgatta a gyerekét.

Az állatkert igazgatója, Thayne Maynard hétfőn sajtótájékoztatón állt ki a döntés és munkatársai mellett. "Visszatekintve is ugyanezt a döntést hoznánk" - mondta. A gorillák kifutóját a közönségtől elválasztó, egy méter magas kerítést megfelelőnek tartja, bár ezt azért most újra meg fogják vizsgálni. (Via Gawker, Daily Mail)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.