Véletlenül elfogadták Görögországban, hogy politikusoknak lehet offshore vállalatokban részesedése

2016 május 31., kedd 18:49

Elsőnek gyakorlatilag észre sem vette senki, olyan könnyen ment át a görög parlamenten múlt héten egy javaslat, ami engedélyezte politikusok számára, hogy offshore vállalatokban birtokoljanak részesedést.

A módosítás ugyanis mélyen el volt temetve egy gazdasági reformcsomagban, vita sem volt róla, ellenzéki képviselők sem szúrták ki. Csak hétfőn derült rá fény, hogy mit sikerült elfogadni.

Viszont így, hogy publicitást kapott, azonnal elhatárolódott tőle a kormányzó Sziriza is, de velük együtt a teljes politikai spektrum, a kommunistáktól a jobbközép ellenzékiekig. A kormány szóvivője pedig jelezte, hogy módosítót fognak beadni már szerdán, ami eltörölné a rendelkezést.

E szerint miniszterek, képviselők, közszolgák, regionális politikusok és polgármesterek valamint közeli hozzátartózik az új módosítás szerint nem birtokolhatnak részesedést Görögországon kívül bejegyzett vállalatokban. Ezzel nem csak újra érvényesítik a 2010-ben bevezetett tiltást de még szigorítanak is rajta.

Az új törvény az eddig kiszivárgott tervezet szerint nem csak az adóoptimalizálásra berendezkedett országokban való cégtulajdonlást, hanem minden külföldi tulajdont tilt majd. És ez érzékenyen érinthet sokakat, akik a gazdasági válságba süllyedt országból külföldre, de mondjuk csak az EU területén működő cégekbe fektették be a vagyonukat.

Egyelőre a befektetési ügyletekkel foglalkozó tanácsadók sem látnak tisztán, mivel nem ismerni a módosítás pontos részleteit.

A szerdai szavazás napján fogják megszavazni a megszorítócsomag egy újabb fejezetét is: nyugdíjvágás és adóemelés is a napirenden szerepel.

Az utóbbi időben a Sziriza népszerűsége mélyrepülésben van, míg az ellenzékben lévő jobbközép Új Demokrácia már 8 százalékponttal vezet a baloldali párt előtt. (Financial Times)