Orbán családja is milliárdos osztalékokat söpört be

gazdaság
2016 június 02., 14:02
comments 325

A kormányközeli nagyvállalkozók, a kormányközeli reklámcégesek és kormányközeli tanácsadók csodás eredményeket értek el tavaly, na de mi van a kormányfő közvetlen családjával (ha Tiborcz István ismert és ismeretlen érdekeltségeit nem számoljuk)?

Alapvetően azt kell látni, hogy a zúzott kő őrült nagy biznisz, és Orbán Viktor édesapja, illetve testvérei remek érzékkel mentek rá erre a területre. Ennek köszönhetően a 2015-ös év után 1,3 milliárd forintot tehettek zsebre.

A gánti Dolomit Kft.-nek 51 százalékos tulajdonosa az Orbán-família. Ez a cég 2014-ben remek évet zárt, 3,3 milliárdos árbevétel mellett 1,1 milliárdos adózott eredményt ért el, amiből osztalékként 900 milliót vettek ki a tulajdonosok. Nos, tavaly az árbevétel 3,2 milliárdra csökkent, az adózott eredmény viszont maradt 1,1 milliárd forint. (Nettó profitráta: 34 százalék.)

A Dolomit Kft-ből 1,8 milliárd forint osztalékot vettek fel a tavalyi év után,

úgy, hogy a teljes nyereség mellett még 700 milliót az eredménytartalékból is kivettek (itt a cégnek még ez után is van 1,6 milliárd forintja). Ebből az osztalékból picivel több, mint 900 millió forint kerül Orbán Viktor édesapja, id. Orbán Győző bankszámlájára.

A Nehéz Kő Kft – minden idők egyik legjobb magyar cégneve – tulajdonosa már teljes mértékben az Orbán-család: 93 százalékban id. Orbán Győző, 5 százalékban Orbán Áron és 2 százalékban ifj. Orbán Győző. Ez a cég 2014-es 926 milliós árbevételét tavaly 1,69 milliárd forintra növelte, adózott nyeresége pedig 430 millió forintra emelkedett a 2014-es 129 millió után.

Orbánék kevés híján az egész nyereséget, 404,3 millió forintot osztalék formájában kivették.

A szintén 100% Orbán-tulajdonban álló Gánt Kő és Tőzeg Kft. már nem ment annyira szuperül, árbevétele 447 millióról 336 millióra esett, de legalább a 2014-es apróbb veszteség után sikerült összehozni egy 70 milliós nettó nyereséget. Osztalékot innen nem vettek fel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt