Az ENSZ vizsgálatot követel a Tiszába fulladt menekült férfi miatt

migráció
2016 június 05., 09:55
comments 488

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, az UNHCR vizsgálatot követel annak a 22 éves szír menekült férfinek az ügye miatt, aki a héten belefulladt a Tiszába a szerb határ közelében, mikor át akart úszni a határon.

A szervezet regionális képviselője, Montserrat Feixas Vihé szerint a hatóságoknak a határ mindkét oldalán minél gyorsabban és alaposabban ki kell vizsgálniuk, mi történt, mert egy fiatalember ahelyett, hogy menedéket talált volna Európában, tragikus körülmények között életét vesztette.

Az UNHCR eddig már legalább 100 olyan esetet dokumentált, amikor a magyar hatóságok túlkapásokat követtek el, mikor próbálták megakadályozni, hogy a menekültek belépjenek az ország területére.

Megjelentek olyan hírek is, miszerint a rendőrök felelősek a férfi haláláért. Erre reagálva a rendőrség szombat este kiadott egy közleményt, amiben minden vádat visszautasítottak:

A rendőrség visszautasítja az egyik közösségi portálon terjedő közlésben foglalt minden olyan állítást, amely szerint magyar rendőrök kővel dobálták meg 2016. június 1-jén Röszke külterületén, a Holt-Tiszán csónakkal átkelő illegális bevándorlókat. Az állítás minden alapot nélkülöz. A portál állításával ellentétben a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség vízi járőrei 2016. június 1-jén 6 óra 30 perckor öt emberre lettek figyelmesek, akik a Holt-Tiszán keresztül próbáltak Magyarországra jutni. A rendőrök az iraki családot kimentették a vízből.” (DW)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.