Gendersemleges lesz a kanadai himnusz

A kanadai Képviselőház hamarosan elfogadhatja azt a javaslatot, ami gendersemlegessé tenné a nemzeti himnusz, az O Canada szövegét. A változtatás csak az angol nyelvű szöveget érintené, itt csak az „in all thy sons” (minden fiadban) változna meg „in all of us”-ra (mindannyiunkban).

(Mondjuk egy fiúzó sor a magyar himnuszban is van.)

O Canada!
Our home and native land!
True patriot love in all thy sons command
in all of us command.

With glowing hearts we see thee rise,
The True North strong and free!
From far and wide,
O Canada, we stand on guard for thee.
God keep our land glorious and free!
O Canada, we stand on guard for thee!
O Canada, we stand on guard for thee.

A szöveg módosítását a liberális kormány is támogatja. Ha a képviselőház a harmadik olvasat után jóváhagyja a szöveget, akkor továbbmehet a Szenátushoz, ami így nyáron véglegesítheti a törvényt. Az egyik szociáldemokrata képviselő, Christine Moore, hogy tényleg csak egy egészen kis változtatásról van szó, de ez mégis nagyon fontos lehet a kanadai nők számára.

2010-ben már volt egy hasonló változtatási javaslat, de azt akkor a konzervatívok visszautasították, pedig épp egy konzervatív képviselő, Stephen Harper kezdeményezte. Az O Canada szövegét 1906-ban írta Robert Stanley Weir, de azóta már legalább kétszer módosítottak rajta. (USA TODAY)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.