Hiába nyúlt le 70 milliárd eurót, az oroszok nem fogják letartóztatni Viktor Janukovicsot

külföld
2016 június 06., 19:47
comments 77

Az ukrán hatóságok az 1957-es Európai Kiadatási Egyezmény alapján, büntetőügyben folytatott nyomozással kapcsolatban, még 2015 februárjában kérték Janukovics őrizetbe vételét.

Az orosz főögyészség most azzal utasította vissza a kérelmet, hogy az egyezmény 3. cikke alapján

a kiadatást nem engedélyezik, ha azt a bűncselekményt, ami miatt a kiadatást kérik, a megkeresett fél politikai bűncselekménynek vagy politikai bűncselekménnyel összefüggő bűncselekménynek tekinti.

Nem adnak ki senkit akkor sem ha a megkeresett fél alapos okkal feltételezi, hogy egy köztörvényi bűncselekmény miatt a kiadatási kérelmet azzal a céllal terjesztették elő, hogy egy személy ellen faja, vallása vagy nemzetisége, illetve politikai meggyőződése miatt büntetőeljárást folytassanak vagy büntetést szabjanak ki, vagy hogy e személy helyzete ezen okok bármelyike miatt súlyosabbá válik.

Janukovicsot, aki korábban kormányfő volt, 2010. február 25-én választották meg elnöknek Ukrajnában. 2014. február 21-én szökött meg Kijevből, azt állítva, hogy államcsínyt követtek el ellene. Másnap az ukrán parlament megvonta hatásköreit.

Megalakulása után az új ukrán kormány úgy számolt, hogy három év alatt Janukovics elnök és köre úgy 70 milliárd eurót(!) nyúlhatott le az ukrán pénzügyi rendszerből.

2013 őszén Janukovics megtagadta, hogy aláírja Ukrajna EU-társulási szerződését, ami miatt Kijevben és Ukrajna más nagyvárosaiban utcai összecsapásokká fajuló tömegtüntetések törtek ki, amelyeknek több tucatnyi halálos áldozata volt. Az ukrán hatalomváltást követően több büntetőeljárás indult Janukovics ellen. A törvényhozás 2015 februárjában megfosztotta őt az elnöki hivataltól.

Ukrajna még abban a hónapban kérte az Interpoltól, hogy sikkasztás és bűnözői csoport tagjaként, különösen nagy anyagi hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt adjon ki nemzetközi körözést Janukovics ellen. Tavaly július 21-én az Interpol leállította a volt elnök keresését, arra hivatkozva, hogy az ellene indított büntetőeljárás politikai motivációjú lehet.(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.