Tényleg tragikus az első negyedéves GDP-adat

gazdaság
2016 június 7., 5:16
comments 175

Megerősítette a KSH, hogy éves alapon mindössze 0,9 százalékkal bővült, negyedéves alapon pedig 0,8 százalékkal csökkent a magyar GDP az év első negyedévében (ez egész Európában a leggyengébb volt, közvetlenül Görögország után). Most viszont látjuk a részletes adatokat is.

Ebből kiderül, hogy nem csak az EU-s pénzek visszaesése miatt gyenge a gazdaság, például a fő húzóágazat, a feldolgozóipar kibocsátása is 0,7 százalékkal visszaesett. Az építőipar teljesítménye 28 százalékkal, a mezőgazdaságé 3,5 százalékkal zuhant vissza éves alapon.

Azt már tudtuk, hogy a gazdaság jövőbeli teljesítménye szempontjából kulcsfontosságú beruházások teljesen összeomlottak az első negyedévben. Most már azt is látjuk, hogy ez hogyan aránylik a negyedéves GDP-hez: egészen borzasztóan, a 13,4 százalék annyira rossz arány, hogy az utóbbi húsz évben nem volt ilyen.

Közgazdászok azt szokták mondani, hogy a 20 százalékos beruházási arány csak arra elég, hogy az amortizációt pótolni tudják. A négy negyedéves átlag (ami 2010 és 2013 vége között 20 százalék alatt volt) most megint nagyon közel került ehhez.

Ezt kompenzálva viszont nőtt a háztartások fogyasztása, éves alapon 4 százalékkal. Javult a GDP arányos külkereskedelmi többlet is, az első negyedévben több volt, mint a GDP 11 százaléka (ilyen sem volt még korábban, az alacsony olajárak mellett a gyenge beruházások is közrejátszhattak benne). (KSH)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt