Több ezren vonultak az LMBT-jogok védelmében Varsóban

külföld
2016 június 11., 17:03
comments 184

Szívárványszínekbe borult szombaton Varsó, az éves LMBT-felvonulásnak most a szokottnál is nagyobb tétje volt, hiszen nemrég került hatalomra a radikális jobboldali Jog és Igazságosság párt és azóta komoly változások indultak el az országban.

AFP PHOTO / PAP / Jacek Turczyk
photo_camera AFP PHOTO / PAP / Jacek Turczyk

A szervezők szerint a melegek jogai két évtizede nem voltak olyan rossz helyzetben az erősen katolikus országban, mint most. Igaz, a felszólalók szerint a korábbi, liberálisnak számító kormányok alatt sem volt jó a helyzetük és már unják, hogy várniuk kell. Ezért most teljes erővel kampányt indítanak, hogy az azonos neműek házasságának jogát kivívják.

AFP PHOTO / PAP
photo_camera AFP PHOTO / PAP

Pár ellentüntető is felbukkant, de nem tudtak a menet közelébe jutni, rendőrök akadályozták őket ebben.

/Eva Krafczyk/dpa
photo_camera /Eva Krafczyk/dpa

A kormány tagjaitól ugyan nem lehet homofób kijelentéseket hallani, viszont az egész kérdés, mármint az LMBT-jogok ügye, egyszerűen nem szerepel a kormány napirendjén.

Tavaly októberben az államfő, Andrzej Duda megakadályozott egy törvényt, ami jogi státuszt adott volna a transzgender személyeknek. A kormány pedig sorra korlátozza az emberi jogi szereplők jogköreit. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.