Több ezren vonultak az LMBT-jogok védelmében Varsóban

Szívárványszínekbe borult szombaton Varsó, az éves LMBT-felvonulásnak most a szokottnál is nagyobb tétje volt, hiszen nemrég került hatalomra a radikális jobboldali Jog és Igazságosság párt és azóta komoly változások indultak el az országban.

AFP PHOTO / PAP / Jacek Turczyk

A szervezők szerint a melegek jogai két évtizede nem voltak olyan rossz helyzetben az erősen katolikus országban, mint most. Igaz, a felszólalók szerint a korábbi, liberálisnak számító kormányok alatt sem volt jó a helyzetük és már unják, hogy várniuk kell. Ezért most teljes erővel kampányt indítanak, hogy az azonos neműek házasságának jogát kivívják.

AFP PHOTO / PAP

Pár ellentüntető is felbukkant, de nem tudtak a menet közelébe jutni, rendőrök akadályozták őket ebben.

/Eva Krafczyk/dpa

A kormány tagjaitól ugyan nem lehet homofób kijelentéseket hallani, viszont az egész kérdés, mármint az LMBT-jogok ügye, egyszerűen nem szerepel a kormány napirendjén.

Tavaly októberben az államfő, Andrzej Duda megakadályozott egy törvényt, ami jogi státuszt adott volna a transzgender személyeknek. A kormány pedig sorra korlátozza az emberi jogi szereplők jogköreit. (Guardian)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.