Belgrádban egy áprilisi éjszaka ismeretlenek leromboltak egy csomó épületet

külföld
2016 június 12., 08:31
comments 78

Több ezer, egyes becslések szerint húszezer ember tüntetett szombat este Belgrádban, mert még mindig nem derült ki, hogy kik romboltak le ezer négyzetméternyi területen több épületet egy áprilisi éjszaka.

Április 25-én, az előre hozott parlamenti választásokat követő éjszakán ismeretlen, símaszkos férfiak kíséretében jelentek meg munkagépek a "Belgrád a vízen" nevű, arab finanszírozású építési projekt helyszínén. A símaszkosok a szemtanúk szerint megkötözték a területet örző biztonsági őrt, az arra járóktól pedig elvették a telefonokat, hogy senki se tudjon felvételt készíteni.

Az esetről a politika és a hatóságok szerdáig hallgattak, akkor a miniszterelnök, Aleksandar Vučić a belgrádi városvezetést nevezte meg felelősként. Belgrád polgármestere Siniša Mali, aki az SNS, vagyis Vučić pártjának a politikusa.

Szombaton a tiltakozók Mali és a belügyminiszter lemondását, valamint a rombolás felelőseinek felderítését követelték. Az önkormányzat és a kormány épületét vécépapírral dobálták meg.

A Belgrád a vízen elnevezésű projekt ellen már többször tüntettek. A több mint 3 milliárd dolláros beruházás az utóbbi évtizedek legnagyobb projektjének számít Szerbiában, amelynek keretében a tervek szerint felújítják a Száva folyó másfél kilométeres elhagyatott partszakaszát, ahol modern lakó- és üzleti negyedet, illetve rekreációs komplexumot építenének, felhőkarcolós városrészt hoznak létre.

A mintegy 1,85 millió négyzetméteres terület felén a tervek szerint lakóépületek, 750 ezer négyzetméteren üzleti és kereskedelmi objektumok, 242 ezer négyzetméteren zöldterület és több mint 62 ezer négyzetméteren óvodák, iskolák, művelődési intézmények, valamint szociális és egészségügyi intézmények kapnának helyet. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.