Gyorsított eljárásban szabadíthatja fel a magyar sajtót a strasbourgi bíróság

POLITIKA
2016 június 14., 10:29
comments 72

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága úgy döntött, hogy sürgősségi eljárásban vizsgálja kiadócégünk, a Magyar Jeti Magyarország elleni ügyét. Minket a TASZ és a londoni székhelyű Media Legal Defence Initiative képvisel, beadványukban azért küzdenek, hogy az újságírók szabadon idézhessék és linkelhessék forrásaikat.

A történet 2013 szeptemberében indult, amikor beszámoltunk arról a konyári esetről, hogy a Romániába tartó magyar futballszurkolók egyik busza megállt a határhoz közeli Konyár iskolája előtt, ahova főként roma gyerekek jártak. Akkor még nem lehetett tudni, hogy pontosan mi történt, ezért Horváth Bence kollégám igyekezett minél több érintettet megszólaltatni. Ezért linkelte a helyi cigány önkormányzat vezetője, Gyöngyösi Jenő rövid videőját is, amiben ő "jobbikosok" érkezéséről beszélt. Magában a cikkben ez a véleménye amúgy nem jelent meg, de a Jobbik mégis beperelt minket, mert szerintük ezzel

megsértettük a jó hírnévhez való jogukat, mert ezáltal az a kép alakulhat ki róluk, hogy a Jobbik egy rasszista, cigányellenes párt.

A magyar bíróságokon meg is nyerték a pert, de a TASZ a strasbourgi bírósághoz fordult, mert álláspontjuk szerint

a gondosan eljáró, az újságírás etikai szabályait tiszteletben tartó sajtó nem vonható felelősségre azért, ha anélkül linkel egy külső tartalomra, hogy azzal azonosulna.

A magyar bíróságok szerint viszont az újságok minden idézetért a körülményektől függetlenül úgy felelnek, mintha az saját tartalmuk lenne. Ezt nevezik objektív felelősségnek, amely a TASZ megítélése szerint korlátozza a sajtószabadságot, mert megnehezíti, hogy a sajtó szabadon tudósíthasson a közélet eseményeiről.

Mondok egy talán érthetőbb példát. Tegyük fel, hogy egy politikus alávaló mocskos tolvajnak nevezi riválisát. Amennyiben egy újság idézi ezt a véleményét, az alávaló mocskos tolvajnak nevezett politikus az állítást idéző újságot is beperelheti. Ez pedig, lássuk be, nonszensz.

"Bízunk benne, hogy olyan döntés születik majd, amely megkönnyíti, hogy a sajtó tudósítson a közéleti eseményekről" - mondta Dojcsák Dalma, a TASZ Szólásszabadság Programjának vezetője. A lényeg, hogy a sürgösségi eljárással akár már idén döntés születhet az ügyben, és ha pozitívan bírálják el a TASZ indítványát, akkor kimondják, hogy a magyar szabályozás sérti a sajtószabadsághoz való jogot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.