Amit Izland a fociban varázsol, az tényleg egy csoda

futball
2016 június 15., 12:06
comments 109

Bármilyen eredmény születik a szombati magyar-izlandin, nem lesz meglepetés. Az izlandi válogatott története során először jutott ki nagy tornára, de egyáltalán nem véletlenül vannak kint az Európa-bajnokságon.

photo_camera Az enyenlítő gól Portguália ellen. Fotó: AFP

Nagyon rövid idő alatt csináltak csodát. A 2010-es világbajnokság selejtezősorozatában tök utolsók lettek a csoportjukban, a megszerezhető 24 pontból csak ötöt gyűjtöttek be. Még rosszabbul ment nekik a 2012-es Európa-bajnokság selejtezőjében, 24 pontból négyet szereztek, a 131. helyre süllyedtek a világranglistán.

Akkor miért is kell tartanunk a meccstől?

Azért mert nekiálltak komolyan venni a focit. 2011 őszén szerződtették a svédeket 9 évig irányító, Nigériát a 2010-es vébén vezető Lars Lagerbackot. Nem indult simán Lagerback munkája, de nagyon látványos javulást ért el: a 2014-es világbajnokságra már majdnem kijutottak, pótselejtezőt játszottak Horvátországgal. Az otthoni 0-0 után a horvátok 2-0-ra nyertek. Az izlandiak viszont lendületben maradtak, a mostani Euróba-bajnokságra simán kijutottak a csehek mögött úgy, hogy a hollandokat oda-vissza verték.

A 320 ezer lakosú Izlandon mindössze 20 ezer igazolt focista van, nálunk 11-szer ennyi. Ők is beruháztak a fociba még a 2000-es évek elején, de nem stadionokat építettek, hanem fedett, csarnokszerű pályákat, amikben egész évben lehet játszani. A programnak köszönhetően az 5-34 éves fiúk/férfiak majdnem ötöde rendszeresen focizik, a lányoknál/nőknél minden tizedik. És akkor ott van még a kézilabda és az egyre népszerűbb golf.

Iskolák közelében kezdtek minipályákat kialakítani, összesen 130-at. Szándékosan kisebbeket, hogy fejlesszék a gyerekek technikai képzettségét. Mindeközben felpörgették az edzőképzésüket, hogy szakembereket foglalkozzanak a fiatalokkal. És nagyon rövid idő alatt látványos eredményeket értek el lettek.

2011-ben történetük során először jutottak ki nagy utánpótlás tornára, az izlandi fiatalok a németeket megelőzve, a csehek mögött kvalifikálták magukat az Európa-bajnokságra. (Mi Olaszország és Wales mögött csak harmadikok lettünk egy másik selejtezőcsoportban.) Az Eb-n ötödikek lettek.

A legjobb játékosaikat pedig európai csapatok vették meg. A mostani keretükből senki sem játszik otthon. Ott van még a csapatban a Barcelonában is játszó, már 37 éves Eidur Gudjohnsen, de már nem rá, hanem Gylfi Sigurdssonra érdemes figyelni, a támadó középpályásnak remek szezonja volt a Swanseaben futotta élete formáját, hat gólt szerzett a selejtezőkben is.

Meglepetés, hogy pontot szereztek Portugália ellen, de az elmúlt pár év eredményeit nézve nem akkora csoda. Dárdai Pál például azt mondta az Eb rajtja előtt, hogy szerinte a magyar válogatottnak nagyobb esélye van legyőzni az osztrákokat, mint Izlandot.

photo_camera Forrás. uefa.com

A selejtezőkben a szerzett gól átlaguk 1,7 volt, a kapott gól pedig 0,6. Ronaldót az első meccsükön lenullázták. Az egész Eb-mezőny leggyorsabb játékosai náluk vannak. A kapusuk megbízható. Nem fogja zavarni őket, ha nálunk van a labda, így jobban irányíthatjuk a játékot, mint az osztrákok ellen (50-50 százalék volt a labdrabirtoklás, a portugál-izlandin 66-34), de valószínűleg támadóbb focit játszanak majd ellenünk. Mentálisan erősek, feltűnő volt, hogy mennyire nem zuhantak össze, amikor a portugálok megszerezték a vezetést.

Ha megvernénk őket, akkor a portugálok elleni utolsó meccsen nem a továbbjutás lenne a kérdés, mert az már meglene, hanem a csoportelsőség.

Döntetlennel és négy ponttal szinte biztos, hogy meglenne a továbbjutás akár a legjobb harmadikok között, függetlenül a portugálok elleni meccstől.

Ha kikapunk, akkor akár ki is eshetünk. Szóval nem feltétlenül mi vagyunk az esélyesek, de az osztrákok ellen végképp nem voltunk azok.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.