Így nézd a foci eb-t, hogy ne maradj le egy gólról se

futball
2016 június 15., 10:29
comments 62

Kocsányon lógó szemekkel néztem kedd este a magyar-osztrákot, szégyenszemre mégis lemaradtam a magyar csapat első góljáról. Hogyan történhetett?

Úgy történt, hogy a meccset a neten, az M4-es élő streamen követtem, mert van ugyan tévém, de tavaly augusztus óta nem kapcsoltam be: egyrészt mert nem találom a távirányítót, másrészt meg mert minek.

A második félidő elején, miközben az élő adásban viszonylag tanácstalanul passzolgatott a magyar csapat, irtózatos sikoltozásra lettem figyelmes odakintről: olyan volt, mintha több embert, főleg nőket, különösen kegyetlen módszerekkel kínoznának. Oda is mentem az ablakhoz, hogy felderítsem a hang forrását, de az utca üresnek bizonyult, így arra jutottam, hogy valószínűleg csak a szemközti kocsmában ölik egymást. Egy percig sem tartott az egész, de mire visszaértem, kiderült a sikoltozás oka: már csak azt láttam, hogy a streamben Szalai gólját ismétlik.

Tanulság: az M4-es live stream minimum fél percet késik a valósághoz képest, ami elszigetelt környezetben, például egy barlangban egyáltalán nem baj, de ha a szomszédban vagy az utcán valaki elüvölti magát, hogy gól, oda a meglepetés.

Arról nem beszélve, hogy a ricsaj nemcsak gólt, hanem sok minden mást is jelenthet: a következő sikoltozásnál már rutinosan a helyemen maradtam, és elkönyveltem magamban az újabb magyar gólt - erre nem kiderült, hogy csak Dragovic kiállításának szólt a hangzavar? Így nem lehet meccset nézni.

De akkor hogyan lehet?

1. I Can Win fokozat: M4 netes stream

Legalább fél percet késik az élő eseményekhez képest, de vannak nézők, akik másfél perces csúszásról számoltak be. Idegesítően szaggat, és megesik, hogy végleg le is hal. Csak barlangban élőknek javasolt.

2. Bring It On fokozat: kábeltévé

A józan polgár józan választása, de kevesen tudják, hogy ez sem tökéletes: mint a tegnapi nézői beszámolókból kiderül, az eseményekhez képest a kábeltévés adás is 5-10 másodpercet késik az élő eseményekhez képest, ami gólnál kifejezetten idegesítő, főleg ha a szerencsés szomszéd már üvölt, amikor a kábeltévés adás még a gólpassznál sem tart. Van olyan drukker, aki már nem is hajlandó otthon nézi a meccset, mert a szomszéd korai gólöröme elrontja az övét.

3. Hurt me Plenty fokozat: digitális antenna

A felhasználói beszámolók szerint a földi sugárzású digitális adás vételére alkalmas antenna a lehető legjobb választás otthoni meccsnézésre. Pár ezer forintért beszerezhető, esetleg eleve adott egyet a szolgáltató, és az adás HD-ben élvezhető. Hátránya, hogy nem mindenhol működik, illetve régi típusú tévéhez kell egy set top box is.

4. Hardcore fokozat: Terasz, szabadtéri szurkolóközpont, kocsma

Pofonegyszerű megoldás: olyan helyen kell nézni a meccset, ahol elég nagy a tömeg. Ebben az esetben mindegy, hogy netes stream, kábel vagy antenna, a lényeg, hogy az alapzaj elnyomja a gólokról korábban értesülők üvöltését.

5. Nightmare fokozat: meccsnézés a helyszínen, élőben

Egyes franciaországi stadionokból állítólag késleltetés nélkül, tökéletesen minőségben (Real Definition, RD) követhető az összes mérkőzés. Jó szórakozást!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.