Az NKA fesztiválos pályázatán a elbírálók fesztiváljai kapták a legnagyobb támogatást

fesztivál
2016 június 16., 14:59
comments 104

"A *-gal jelzett pályázatok esetében egyes kollégiumi tagok érdekeltsége miatt - az összeférhetetlenséget kiküszöbölendő -, a támogatás odaítélése minősített többséggel történt."

Ez a szöveg olvasható apró betűkkel a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) honlapján az állami pénzből támogatott fesztiválok listája alatt.

Összesen 389 pályázat érkezett a 250 millió forintos keretre, az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiuma pedig 141 fesztivál támogatásáról döntött.

A fesztiválok többségét ebből a keretből jellemzően kisebb összegekkel támogatták, a legtöbben 77 pályázat kapott egymillió forintot, vagy annál kevesebb pénzt. Összesen 10 darab olyan pályázat volt, amelyik öt millió forintot, vagy annál többet kapott.

És itt lesz érdekes a lista alján szereplő apró betűs megjegyzés, ugyanis a 10 leginkább támogatott pályázat közül hatnál szerepel a *, szóval a pályázaton a legjobban szereplő fesztiválok többsége pont olyan, ami a egyes kollégiumi tagok érdekeltségbe tartozik. Az öt legtöbb pénzzel támogatott, 5-9,8 millió forintot szerző rendezvény közül véletlenül négy darab ilyen, ahol ki kellett küszöbölni az összeférhetetlenséget.

A 250 millió forinttal támogatott 141 fesztivál közül nyolcnál volt ilyen "elfogultsági" ügy. Ez a 8 pályázat (az összes támogatott 5,6 százaléka), összesen 45 millió forintot kaszált, ez a teljesen pályázati összeg 18,2 százaléka.

Egy támogatott fesztivál átlagosan 1,7 millió forintot kapott, a bíráló kollégium tagokhoz kötődő pályázatok átlagosan 5,7 milliót.

A TOP 5 egyébként így néz ki:

Név NKA támogatás összege Elfogult tag
Szegedi Szabadtéri Játékok 9,8 millió Ft Harangozó Gyula, a rendezvény művészeti igazgatója
Héttorony Fesztivál 9 millió Ft Horváth László, a szervező Fonó ügyvezető igazgatója
Mesterségek Ünnepe 8 millió Ft Igyártó Gabriella, a szervező Népművészeti Egyesületek Szövetségének ügyvezető igazgatója
Duna Karnevál 6,5 millió Ft nincs
Dombos Fest 5 millió Ft Horváth László, a szervező X-PRODUKCIÓ Kulturális Bt. vezetője és tulajdonosa

Nem csak ebből körből, hanem a miniszteri keretből is jutott egyébként fesztiválokra.

Az ATV-s igazgatósági tag Rózsa István cége, a Rózsa Records például 25 millió forintot kapott májusban Balog Zoltántól a Tabán Fesztivál megrendezésére.

Ez egyébként idén az innen fesztiválra kiutalt második legmagasabb összegű támogatás, és a miniszteri keret összes eddigi támogatását tekintve is az élbolyban van.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt